Kommunens visioner är stora – Kvarnbergsplan ska bli ett nytt idrottskluster och nya Huddingehallen ett landmärke.
– Det kommer att bli ett besöksmål för hela Huddinge, säger Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Planeringen har pågått sedan årsskiftet 2022-2023. När kommunfullmäktige nu klubbat inriktningsbeslutet är hallen 1 200 kvadratmeter mindre än vad som först var tänkt.
– Vi kapar inte varken från simhallen eller idrottshallarna. Men totalytan behövde justeras, det är ganska trångt där, säger Eeva Laine.
Anläggningen ska innehålla både två fullstora hallar, varav en kan ska ha plats för en publik på 1 500 personer, en hall som är dedikerad för truppgymnastik, en för bågskytte och 8 multisalar som kan användas för bland annat skolidrott, kampsport och dans. Dessutom ska det byggas en ny simhall med en 50-metersbassäng. Den tekniska livslängden för nuvarande simhall har redan passerats.
Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Pressbild
En halv procent till offentlig konst
Men det dröjer till juni 2029 innan det kan simmas och idrottas i den nya anläggningen. Planen var att det skulle vara klart 2028, men det har alltså förskjutits ett år.
– Det blir nästan alltid så med så här stora projekt. Vi har stängt simhallen nu under sommaren för att göra underhåll så att den ska hålla i fem år till, säger Eeva Laine.
Den beräknade investeringskostnaden har ökat och väntas landa på 1,5 miljarder kronor.
– Det beror delvis på ökade räntekostnader, men också på dyrare parkeringslösningar, säger Eeva Laine.
Det finns två alternativ med parkeringshus, det är ännu inte bestämt vilket det blir. Men det kommer att finnas närmare 400 parkeringsplatser.
Fullmäktige beslutade också att 0,5 procent av byggkostnaden ska gå till offentlig konst. Sveriedemokraterna yrkade avslag på det, Moderaterna ville inte ha en fast procentsats och Vänsterpartiet ville att 1 procent skulle avsättas till konst.
– Det här blir en bra kompromiss. Tittar man på nya simhallar som byggs finns det ingen som byggs utan offentlig konst, säger Eeva Laine.