Patrik Buddgård lämnar som bekant sin roll som gruppledare för Centerpartiet för att bli lärare på gymnasiet.

Den 16 februari valde därför Centerpartiet på Lidingö Gabor Sebastiani till gruppledare. Han tillträder den 1 mars.

– Det ska bli jätteroligt att få medlemmarnas förtroende att representera och föra ut partiets politik. Jag ska göra mitt bästa för att axla det ansvarsfullt. Politiken står fast men jag kommer också att lägga tid på det jag tycker ingår i uppdraget – att granska majoritetens maktutövning.

Gabor Sebastiani tar tjänstledigt deltid för att ägna sig åt politiken. Han arbetar med lag och säkerhet på Arbetsförmedlingen.

– Mitt jobb är att internt granska att myndigheten gör rätt, är laglig och inte trampar på den enskilda människan. Den som söker arbete är ju i en beroendeställning.

Det är en expertis han planerar att använda i oppositionsarbetet.

– Oppositionens roll är både att berätta vad man hade gjort annorlunda om man hade fått chansen och att granska majoriteten, lite som media. Och vi får ju vara med bakom lykta dörrar där inte media får komma in. Jag vill lägga tid på att kunna berätta vad som sker där.

Har du någon vision för Lidingö?

– Jag vill göra Lidingö till en ö att leva på, inte bara sova på. Jag upplever att Lidingö är på väg att bli en kommun där man bara sover. Vi har ont om arbetsplatser, många pendlar. Jag vill att fler ska kunna arbeta här och vara på ön dagtid. Vi behöver fler företag och mer saker att göra.

Gabor Sebastiani har varit politiskt engagerad sedan sena tonåren.

– Större delen av mitt liv med andra ord. Jag har alltid skojat om att jag är på toppen av min politiska karriär och nu är jag verkligen det. Min ambition är inte att bli heltidspolitiker.

– Jag har ju två skolbarn så grunden till mitt engagemang är samma drivkraft som för den som engagerar sig i en bostadsrättsförening. Man vill engagera sig i sitt närområde. Den lokala politiken berör mig och min familj i vår vardag.

Klimat, miljö och natur är tre viktiga frågor för Gabor Sebastiani.

– Även arbete, hur kan vi öka företagandet? Och idrotten, vi ska ju också ha kul. Så får vi till de komponenterna – bevarar naturen, tänker långsiktigt på miljön och får lite fler företag och lite bättre idrottsverksamhet – då är ju Lidingö det perfekta stället att bo på.