– När jag flyttade hit för 13 år sedan var det en annan stadsdel. Folk bytte samtalsämne när jag berättade att jag bodde i Bagarmossen. I dag är det snarare ”Åh, Bagis, vad mysigt!”.

Susanna Elfors, hållbarhetsentreprenör och drivande i Bagarmossens miljökretsar, är en av dem som varit med om att förändra stadsdelens profil. Från ”vanlig” förort med halvdåligt rykte till hyllad experimentverkstad för alternativa livsstilar.

"Livet blir enklare"

Cykelpooler, ekologiska odlingar andra kollektiva projekt gjorde under 2010-talet Bagis till en magnet för den klimatmedvetna vänstern.

– Självklart trivs man ihop när man tycker ungefär samma sak. Livet blir enklare då, det gör det möjligt att enas kring gemensamma projekt, säger Susanna Elfors.

https://www.mitti.se/ettsthlm/mitt-is-lasare-kluvna-till-blandade-bostadsomraden/repucy!SdUly@5htJsdAiSygPbQ5Q/

Och visst har det varit lite av en bubbla, medger hon, åsiktsmässigt och socioekonomiskt. Den tredjedel av Bagarmossens befolkning som har rötter i andra länder är klart underrepresenterad i grannskapsarbetet.

– Utanför videobutiken hänger killgängen från orten. Och en bit bort vid ”marsipanrosen” utanför Coop umgås hipsterföräldrarna. Det är två olika världar som samexisterar. Men vi ser i alla fall varandra, till skillnad från i många andra stadsdelar, säger Susanna.

"Behöver killgängen"

I själva verket har den sociala mixen, inklusive killgängen, varit en förutsättning för det gröna experimenterandet, menar hon.

– Det handlar inte bara om ”godhetssignalering”. Vi i miljöbubblan har behövt blandningen för att det inte ska bli så dyrt och ”posh” att vi själva inte har råd.

– Och så länge bubblorna finns här bredvid varandra finns ändå möjligheten att gå utanför ­bekvämlighetszonen och lära sig nya saker, säger Susanna Elfors.

De senaste åren är det en annan förändring som mer akut utmanar den experimentella bubblan: inflyttningen av unga, ekonomiskt starka barnfamiljer, som inte har så stark koppling till den alternativa livsstilen.

Måns Andersson Torp, grundare till Gamla Enskede Lådcyklar – en symbol för den miljömedvetna Bagis-andan – ser hur hans cyklar har tagit flera kliv uppåt på den socioekonomiska skalan.

"Blir tråkigare"

– För tio år sedan var det bara flummig vänster, konstnärer och musiker som köpte lådcyklarna. Nu är det mer akademisk medelklass med grav klimatångest som vill göra sig av med bilen.Han tycker det är jättebra att miljöengagemanget sprider sig, men menar samtidigt att stadsdelen håller på att bli lite tråkigare.

– När bostadspriserna går upp blir det bara de som har ett riktigt välordnat liv som har råd att flytta in. Det är folk som kräver att alla ska ha likadana planteringar, säger Måns Andersson Torp.

Det bästa vore om man kunde hålla kvar i mellanläget mellan misär och tillrättalagd lyx, menar Susanna Elfors.– Det är i det glappet kreativiteten kan frodas. Det vore väldigt tråkigt om blandningen försvann och vi blev som Hammarby sjöstad, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/ladcyklarna-pa-vag-bort-fran-bagarmossen/repudw!yb8KhapfQWJJQtApiKV9w/

Jon Oskarsson, inflyttad från Nytorget för ett år sedan

– Det här känns som en förlängning av Söder, trevligt med andra södermänniskor, lite kulturellt. Det är klart det finns skillnader här. Men jag hoppas att vi får en utveckling i samhället där vi blir bättre på att ta hand om varandra.– Det kändes bra att flytta ut hit, med den här lilla pluppen på väg. Det är lugnare, grönare, mindre stressigt.

Ibra Njie, 17, Bagarmossen med Blerre Moussa, Hallunda

– Det är en bra gemenskap här, alla är sociala mot varandra och man bor ganska blandat. Att det flyttat in många från Södermalm som startat miljöprojekt är bara trevligt. Nu vet folk att om man kommer från Bagis, då tänker man på miljön. Det är ingen risk att det det blir helvitt här, som i Björkhagen. Vi som är uppväxta här kommer aldrig flytta.

Soraya och Alexander Josefsson, flyttade in 2014

– Bagarmossen har blivit som det var från början, ett område för barnfamiljer och inte så mycket busliv som det var för 15 år sedan. Här bor folk med medelinkomster. Alla är trevliga mot alla. Man kan ha grejer ute på gården utan att någon tar dem. Det är bra också med alla miljöprojekten, bara positivt om fler tänker på miljön.

Ingrid Daal, Bagisbo sedan 1991, driver den ekologiska butiken Hushållet

– Visst har det förändrats, det bor mer olika typer av människor här, mer hipsters från Söder och fler med högre inkomster. Det är en stor blandning av folk som handlar hos mig.

– Själv var jag IT-konsult, jag fick klimatångest och ville göra något. Nu bidrar jag till det cirkulära tänk som finns i stadsdelen. Här är jag är i gott sällskap.