Ett intensivt år har inletts i arbetet med att färdigställa Ekerövägen. Nyligen publicerade Trafikverket en detaljerad film på hur allt ska se ut den dag arbetet är klart. Filmen har visats förr, men togs bort för några år sedan då planer ändrades i processen. Nu är filmen uppdaterad, aktuell och tillbaka.

– Det är fortfarande en bra film som visar hur allt kommer se ut när det är klart och säkert skänka lite hopp, säger Daniel Cannervik, kommunikatör på Trafikverket.

I januari gick myndigheten ut med att avtalet med den tidigare entreprenören brutits på sträckan Edeby–Nockebybron. Men trots det ändrades inte tidsplanen för vägen som väntas klar hösten 2024.

– Vi håller på med upphandling just nu. Vi kan inte säga så mycket om det förrän det är klart, säger han.

Så här kommer Ekerövägen se ut vid Drottningholms slott när breddningen är helt klar.

Så här kommer Ekerövägen se ut vid Drottningholms slott när breddningen är helt klar.

Trafikverket

Öppnar tillfälligt

Trafikverkets förhoppning är att ha en entreprenör i slutet av våren. Innan dess kommer nya etapper av vägen öppnas.

– Vi kommer öppna upp vägen framöver. Det kommer man börja märka i slutet av februari förhoppningsvis. Då börjar vi i sydvästra änden Edeby-Kanton och fortsätter successivt mot Karusellplan. Vi öppnar vägen i full bredd i väntan på en ny entreprenör.

Sen stängs vissa delar av igen.

– När de är på plats och vi återupptar arbetet kommer vi dela upp arbetet i kortare etapper så vägen kommer inte vara lika avstängd som den har varit tidigare, säger han.

Daniel Cannervik uppmuntrar intresserade att besöka Trafikverkets hemsida för att uppdatera sig.

– Det efterfrågas mycket trafikinformation. Det vi vet som är planerat och på gång finns på Ekerövägens hemsida.

När vägen är helt öppnad återstår breddning av Drottningholmsbron 2026 och delen där Nockebybron ingår. Där inväntar Trafikverket att Förbifart Stockholm är färdigställd för att inte exempelvis trafikanter och utryckningsfordons ska drabbas om bron fastnar i öppet läge.

Förbifart Stockholm väntas klar 2030.