Idén med sociala matbutiker födes i Österrike för cirka 20 år sedan. Butikernas syfte är att minska matsvinnet och samtidigt erbjuda människor i ekonomisk utsatthet möjlighet köpa mat till en mycket rabatterad kostnad, ofta en tredjedel mot normalpriset.

Sedan tidigare finns två sådana här butiker i Stockholmsområdet, en i Hägersten och en i Jakobsberg. Nu ska ytterligare tre butiker öppna.

– Vi möter dagligen människor som är beroende av att kunna handla mat till ett lägre pris för att få sin ekonomi att gå runt. Genom ytterligare tre butiker motverkar vi matfattigdom och hjälper fler människor i utsatthet – samtidigt som vi tar hand om en radikalt större mängd livsmedel som annars riskerar att bli svinn, säger Johan Rindevall, chef på Matmissionen, Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-far-sin-forsta-social-supermarket/aRKofq!UywNnEXW73AG8j9QcClnkg/

Planen är att den första butiken ska öppna i Hallunda innan årsskiftet. Resterande två innan juli 2022. Stadsmissionen letar lokaler i bland annat Södertälje, Handen och Husby.

– Samtliga ställen har valts utifrån hur pass god kollektivtrafik är, närhet till målgruppen samt att vi får en geografisk spridning mellan butikerna, säger Johan Rindevall.

Många fördelar

Produkterna som säljs i butikerna doneras främst från dagligvaruhandelns lager och hade riskerat att bli svinn. De tre nya butikerna kan rädda upp till 3 000 ton produkter per år.

Bra för klimat och positivt för personer i ekonomisk utsatthet. Finns det något negativt med det här?

– Nej, det finns bara plus. Men tänker man i ett annat perspektiv är vårt långsiktiga mål att inte behöva finnas. I en perfekt värld har vi varken fattigdom eller matsvinn, men där är vi som bekant inte än, avslutar Johan Rindevall.

När de tre nya butikerna är öppna räknar Stadsmissionen med att det även skapas 45 nya platser för arbetsträning samt upp till 21 nya arbetstillfällen.

https://www.mitti.se/nyheter/hart-tryck-pa-stans-enda-mataffar-for-ekonomiskt-utsatta/repsbs!9ZyzSKbCd9FvzXK2xoLnw/