För att komma till rätta med buller så kommer den nya skolan kräva ett antal bullervallar. Kommunen bedömmer att bullervallar behöver byggas längst med järnvägen, Enköpingsvägen och vid en del av Ginnlögs väg.

Av samrådshandlingarna framgår även att själva skolbyggnaden är tänkt att fungera som ett bullerskydd mot skolgården. Kommunen skriver: ”Skolbyggnaden skyddar skolgården från vägbuller från Ginnlögs väg. Skolbyggnaden måste därför byggas sammanhängande, utan öppningar för att riktvärden för buller ska uppnås på skolgården.”

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-planen-for-en-ny-skola-i-bro/repucz!upuXowk3Guj6J13TwRtUUw/

Därutöver kommer ett antal utmaningar med det faktum att större delen av det aktuella planområdet är jordbruksmark – brukad åkermark. Enligt länsstyrelsens åkermarksgraderingsskala är marken inom planområdet klassad som en femma på en skala mellan 1-5.

I korthet har marken därmed mycket bra förutsättningar för att odlas. Att ta den här formen av mark i anspråk regleras i miljöbalken, där står att läsa att: ”För att kunna planlägga brukningsvärd åkermark för bebyggelse krävs att bebyggelsen behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen”. Samtidigt ska nämnda intressen inte kunna förverkligas någon annanstans.

Kommunen menar att man svarar upp mot dessa krav, och framhåller att flera alternativa platser har utretts för ändamålet. Dock så har man inte kunnat hitta lösningar där en annan placering uppfyller Boverkets riktvärden när det kommer till yta för skolgård.