Inne på krogen Trottoar kök och bar sitter Anki Söderlund och Rolf Tonning och äter en bit mat. De har inte hört talas om de nya strikta råden.

– Det är väl inget fel med sådana rekommendationer, men se vad jag gör: jag dricker en öl, Rolf Tonning och skrattar.

Anki håller sig till apelsinläsk, men mest för att hon inte tycker om att dricka öl till maten.

De tror inte att folk kommer att bry sig om råden.

– Ena månaden är det bra att dricka ett eller två glas vin, nästa månad är det inte bra, säger Rolf.

"Nu är det för sent"

Utanför Systembolaget inne i Tumba centrum har ingen vi pratar med hört talas om de nya rekommendationerna.

– Nej, det har gått mig förbi. Jag har nog väldigt invanda vanor. Det är mest öl och vin, sprit kan stå hemma i skåpet i åratal, säger Gösta Odelberg.

Gösta Odelberg handlar ungefär lika mycket året om. "Det är ju alltid samma priser på Systembolaget", säger han.

Gösta Odelberg handlar ungefär lika mycket året om. "Det är ju alltid samma priser på Systembolaget", säger han.

Ulf Eriksson har precis handlat några öl och en liten konjak. Han tror inte att rekommendationerna får folk att sluta dricka.

– Om man visste vad alkohol var när det kom hade det aldrig tillåtits, det är likadant med cigaretter, men nu är det för sent. Jag tror inte att staten vill det heller, med tanke på alla skatteintäkter.

De flesta dricker mer under sommaren, vilket Ulf Eriksson kan känna igen sig i.

– Det var chips och öl och vin och sedan åkte jag på magkatarr, så nu är jag väldigt försiktig, säger han.

Ulf Eriksson påverkas inte av striktare alkoholråd. Men däremot får magkatarr honom att vara försiktigare med alkohol.

Ulf Eriksson påverkas inte av striktare alkoholråd. Men däremot får magkatarr honom att vara försiktigare med alkohol.

Alkoholkonsumtionen är nästan 60 procent högre under sommaren jämfört med i november. För de flesta minskar konsumtionen naturligt när vardagen tar vid. Men för en del kan det vara svårare att skära ner än vad de trott.

– Mitt råd till dem är att skriva ner under några veckor hur du dricker och fundera över hur du vill att din konsumtion ska se ut. Planera gärna in aktiviteter som inte är kopplade till alkohol och undvik att köpa hem alkohol, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare vid Karolinska institutet.

Priset påverkar mer

Anledningen till de nya rekommendationerna från Nordiska ministerrådet, är att det inte anses möjligt att sätta en säker nedre gräns för alkohol.

I Huddinge centrum träffar vi Jenny Öberg, som är positiv till råden även om hon inte känner sig berörd.

– Jag dricker så lite, så jag påverkas inte direkt. Men det är väl bra att man har rekommendationer kring vad som är bäst för hälsan, det är inte alltid så lätt att veta. Förhoppningsvis kan det ha effekt, precis som rekommendationer kring rökning. Samtidigt så måste man bestämma själva, det är upp till var och en, säger hon.

Sara Wallhed Finn tror inte nödvändigtvis att råden kommer att göra att vi dricker mindre. Hon ger som exempel att Storbritannien ändrade sina rekommendationer för några år sedan. Då gjordes omfattande utvärderingar och de visade inte någon minskning i befolkningens drickande.

– Det som främst påverkar hur mycket vi dricker är priset och tillgängligheten. Vi dricker mindre om alkoholen är dyr och svår att få tag på.

Vad fyller rekommendationer kring alkohol för funktion?

 – Jag tror att det finns en nytta i att ha riktlinjer baserade på en solid vetenskaplig grund. Det finns ett värde i att folk får kunskap om alkoholens påverkan så att de själva kan fatta informerade beslut kring sina vanor.

Lasse Blomberg tar gärna en öl med vännerna på den lokala krogen Time out. De nya alkoholråden får honom inte att rucka på den vanan.

Lasse Blomberg tar gärna en öl med vännerna på den lokala krogen Time out. De nya alkoholråden får honom inte att rucka på den vanan.