Det är Praktikertjänst, som redan driver Östra vårdcentralen och Runby vårdcentral, som står bakom nyetableringen av vårdcentralen och den nya tandvårdsmottagningen.

Tandvårdsmottagningen och vårdcentralen – som drivs inom vårdval husläkarverksamhet på uppdrag av Region Stockholm – arbetar under samma tak på Stora Wäsby Gård, med familjen de Geer som hyresvärd.

För de som bor i Sigma och Apoteksskogen blir Stora Wäsby vårdcentral närmaste mottagning.

– Det här är en satsning på ett helt nytt vårdnav i Upplands Väsby, och genom att kombinera vårt erbjudande inom tandvård och primärvård får patienterna möjlighet att få vård och behandling för många av sina besvär, säger Carina Olson, Praktikertjänsts vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Hyllar närheten

Även Pernilla Kadry, verksamhetschef på Stora Wäsby vårdcentral, och Eva Björkman, tandläkare och verksamhetschef på Stora Wäsby tandvård, hyllar närheten mellan tandvård och primärvård.

– Munhälsan har stor betydelse för den allmänna hälsan och tvärtom. Därför har patienterna mycket att vinna på ett nära samarbete mellan tandvården och primärvården, säger Eva Björkman.

Öppningen av mottagningarna skulle ha skett i juni. Varför dröjde det till nu?

– Efter att vårdavtalet godkänns är det fortfarande en del handläggning som krävs från regionens sida och den drog ut på tiden, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst.