Distriktsköterskan Mitra Iranmahd och verksamhetschefen och trippelspecialisten Amin Sulayman jobbar på nya vårdcentralen. "Sjukdomspanoramot, medicinering och uppföljning är speciellt för äldre" säger Amin Sulayman. Foto: Anders Björklund

Ny vårdcentral i västerort

Västerort har fått en ny vårdcentral. I Vinsta ligger den nya vårdcentralen som profilerar sig med snabba vårdkontakter för äldre. "Vi såg att behovet fanns för detta när vi jobbade på Åkermyntan", säger Mitra Iranmahd, distriktssköterska.

  • Publicerad 22:15, 18 jun 2021

I vintras berättade Mitt i att en ny vårdcentral var på gång, och den 3 maj var det dags för Västerorts vårdcentral att slå upp portarna.

Den som kommer hit möter tio personer; läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, psykolog och rehabkoordinator, som alla tidigare jobbat på Capios vårdcentral i Åkermyntan.

– Åkermyntan var en trivsam arbetsplats. Men västerort växer och vi såg behov av en till vårdcentral. Jag såg att Åkermyntan nått sin kapacitet med tanke på lokalerna. Här kan vi arbeta utifrån egna idéer, säger Mitra Iranmahd som varit verksamhetschef på Åkermyntan ända från 2010 till 30 april i år.

Direktlinje för äldre

Nu har Mitra Iranmahd titeln distriktssköterska. Verksamhetschef är i stället Amin Sulayman som är magspecialist och specialist i internmedicin och geriatri.

Det sistnämnda handlar om åldersrelaterade sjukdomar och ligger säkerligen bakom att den nya vårdcentralen satsar extra på snabb kontakt och snabba möten för personer över 75 år.

– Vi har en direktlinje för äldre som behöver exempelvis medicin eller träffa doktor eller hembesök. Om man inte ringer sent försöker vi erbjuda telefontid, besök eller hembesök redan samma dag. Vi såg att behovet fanns för detta när vi jobbade på Åkermyntan.

De har just nu cirka 1 000 personer listade hos sig, och räknar med att ha nått kapacitetstaket vid 6 000 listade.

– Utöver satsningen mot äldre är det här en vanlig vårdcentral med bland annat distriktsköterskemottagning, astma/kol, psykolog och provtagning.

Har ni tagit med er patienter från Åkermyntan?

– Nej, vi ville inte köra något fulspel. Men vi räknar med en del personer söker sig hit.

Västerorts vårdcentral

Ligger på Siktgatan 2 i Vinsta företags- och handelsområde nära Stora Coop.

Kapaciteten bedöms till cirka 6 000 listade patienter.

Vårdcentralen öppnade den 3 maj.

Visa merVisa mindre