Rivas eller inte? Det är frågan för det gamla kontorskomplexet i Primus-området. Foto: Per Brandt

Ny vändning för byggplaner på Lilla Essingen

En jätteaffär ska rädda bolaget – och sparka liv i byggplanerna. Nu har Oscar Properties nya bud för Primus-området på Lilla Essingen – igen.

  • Publicerad 06:00, 23 okt 2020

Turerna kring det ekonomiskt hårt pressade bostadsutvecklingsbolaget Oscar Properties rullar vidare. Nu är de på gång med en jätteaffär på 1,4 miljarder med SBB där de planerar att köpa ett gäng fastigheter för att trygga en stadig hyresintäkt, något Fastighetsvärlden var först att rapportera.

Oscar Properties slipper krav på rivning av Primus i år

Om den går i lås är planen att sparka igång byggandet igen. Då är projektet i Primus-området, som Oscar Properties driver tillsammans med Starwood, högaktuellt.

Men nu är det nya bud som gäller – igen.

Nu vill bolaget riva höghusdelen för att bygga ett permanent äldreboende, medan atriumdelen ska bli skola, vilket man fått tillfälligt bygglov för.

– Där ska vi utveckla bostäder, äldreboende och skola. Vi ska bara först få de tillstånd som vi behöver. I våras säkrade vi bygglov för skola och äldreboende. Vi räknar med att börja riva inom en snar framtid. Höghusdelen skall ersättas med ett nytt hus som skall bli äldreboende och atriumdelen planeras att bli skola i, säger bolagets vd Oscar Engelbert till Fastighetsvärlden.

Någon intervju med Oscar Engelbert får Mitt i Kungsholmen inte. Via mail bekräftar däremot bolagets pressavdelning rivningsplanen och att de vill få till ett permanent äldreboende, skola med det tillfälliga bygglovet och att ”resten” blir bostäder.

”Ett nytt avtal avseende exploatering måste fram och nu till att börja med ett rivningslov.” skriver pressavdelningen på mail.

Bygglov klart för skola och äldreboende på Lilla Essingen

Men något nytt avtal har inte exploateringskontoret hört talas om.

De väntar fortfarande på den utredning som Oscar Properties lovat och som ska visa hur de kan genomföra sina nya planer samtidigt som övriga bostadsprojekt inom området kan byggas. Den skulle ha varit inlämnad senast 1 oktober. Det var ett av kraven när staden beviljade uppskov från hotet om vite på 50 miljoner kronor för utebliven rivning i juni i år. Det finns heller inget äldreboende med i den gällande detaljplanen.

Exploateringskontoret hälsar att ”enligt tillägg till exploateringsavtalet, godkänt i KF, så ska bolaget utreda nya förutsättningar om inte all bebyggelse rivs. När vi fått den utredningen så avgör vi om det ska skrivas ett nytt exploateringsavtal.”

Enligt Oscar Properties pressavdelning tar utredningarna längre tid än väntat med de hoppas bli klara ”snart”.

Planen för området

Detaljplanen för bland annat cirka 600 nya bostäder, förskola och ny badstrand vann laga kraft juni 2018.

I april i år fick Oscar Properties tillfälliga bygglov i 10 år för äldreboende och skola i de befintliga husen av stadsbyggnadsnämnden. Byggloven har överklagats.

I juni fick bolaget även ett års uppskov för rivningskravet från staden för att kunna visa hur andra bostadsprojekt inom detaljplanen, som Svenska Bostäder och Wästbygg projektutveckling håller i, kan byggas trots utebliven rivning av fastigheten. Den rapporten skulle ha varit inlämnad senast 1 oktober i år.

Visa merVisa mindre