När Eva Rocco Kenell fick frågan att ställa ut på konsthallen i Haninge Kulturhus ville hon göra något som hade en lokal anknytning. Men till en början var det svårt att komma på vad.

– Sedan började jag nysta i lite trådar som jag tyckte var intressanta och då kom jag först fram till incidenten i Hårsfjärden, säger hon.

I oktober 1982 upptäckte Försvarsmakten sonarljud från som de först trodde sovjetiska undervattensfarkoster i Hårsfjärden. Upptäckten ledde till en insats där bland annat 44 sjunkbomber användes i vattnet utan att nå sina avsiktliga mål.

– Jag tyckte det var spännande med den fabricerade verkligheten. Hur verkligheten imiterar dikten, men även hur dikten kan skapa verkligheten.

Därefter började hon fundera om det fanns andra händelser som ägt rum i Haninge ungefär samma tidsepok och började tänka på Ultrahuset i Handen, en central plats för punkscenen i Stockholm under stora delar av 80-talet.

– Jag är intresserad av alternativa platser, grupper och motståndskulturer, säger hon.

Eva Rocco Kenell började fundera på vad som händer om man skulle ta bort ett tänkt motstånd. För sjunkbomberna i Hårsfjärden nådde aldrig sitt avsiktliga mål.

Vann pris

Resultatet blev bland annat två videoverk som ska gestalta vad som händer när man förlorar sitt naturliga motstånd. Delar av utställningen vann priset "Talent Award" på Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn tidigare i våras och visar hur en ensam punktjej sakta dansar moshing. En dans som i vanliga fall dansas i grupp i en så kallad moshpit på konsert som går ut på att deltagarna slår in i i varandra.

– Jag tyckte det var intressant med rörelsemönstret som uppstått ur avsiktlig kollision och sedan applicera det på en ensam kropp.

Centralt i utställningen är även låten "Hjärtan slå" som var en av låtarna som punkbandet Tant strul framförde under en konsert på Ultrahuset 1982. Som en del av utställningen finns också ljudvågorna av de påstådda sonarljuden skulpterade.

Vad ser du mest fram emot med att ställa ut?

– Det ska bli kul att visa det för där den är tänkt att visas från början och se vad besökarna tycker, säger hon

Utställningen Territo Reell hade vernissage förra lördagen och pågår fram till 20 november.