Sedan tre år tillbaka har det pågått utgrävningar vid medeltidsruinen Biskopstuna, även kallad Tunaborgen i Österskär. Vid den senaste utgrävningen som avslutades i september hittade arkeologerna resterna av en befästningsmur.

Upptäckten kan betyda att en ringmur en gång skyddade dem som levde i medeltidsborgen.

– Vi har grävt på nordöstra sidan av ruinen och allt tyder på att det gör sig om en ringmur som försätter mot västra sidan, säger Ann-Mari Hållans Stenholm på Arkeologerna, en del Statens historiska museer som har utfört utgrävningen.

Dubbelt skydd

Då borgen redan är utrustad med vallgrav gör det att upptäckten med muren blir extra speciell och kan ändra bilden av Tunaborgen, menar Ann-Mari Hållans Stenholm.

– Det här kan innebära ett helt nytt uttryck för borgen, att den var mer befäst än vad vi tidigare trott.

För att säkerställa att det faktiskt rör sig om en ringmur krävs fortsatta utgrävningar. Genom att gräva ut små schakt runt hela ruinen går det att säkerställa om muren löper runt hela borgen, menar Ann-Mari Hållans Stenholm. Förutom att säkerställa om det verkligen rör sig om en ringmur hoppas arkeologerna även på att kunna undersöka murens konstruktion.

https://www.mitti.se/nyheter/tunaborgen-kan-vara-betydligt-aldre-an-man-trott/lmthA!8952673/

– Det är intressant att titta på om muren ser likadan ut, eller om konstruktionen skiljer sig mellan olika väderstreck, säger hon.

Inga nya utgrävningar

Om det blir fortsatta utgrävningar på området är dock ännu oklart, då det krävs finansiering från kommunen och tillstånd från Länsstyrelsen.

– I nuläget har vi inte fått några signaler som tyder på att kommunen vill fortsätta utgrävningarna, säger Ann-Mari Hållans Stenholm. 

Österåkers kommun uppger att de har ännu inte fattat beslut om fortsatta utgrävningar.

– Vi är positiva till ett samarbete med Arkeologerna, men just nu vet vi inte hur det kommer att se ut, säger Lára Heimisdottir kommunantikvarie på Österåkers kommun.