Sprängs. Här i Tillflykten kommer en tunnel snart sprängas. Foto: Trafikverket

Ny tunnel sprängs i Tillflykten

Jätteprojektet Förbifart Stockholm tar stora kliv framåt. Med tunnelsprängningen i Tillflykten inleds nästa fas. "Det känns kanonbra att få börja", säger Tomas Flyckt, projektledare.

  • Publicerad 11:54, 24 maj 2021

Tunnlar är en väsentlig del av Förbifart Stockholm och nu kan ytterligare en sprängas fram. Nyligen avslutades sprängningen och borrningen vid Lindö tunnel där Ekerövägen ska breddas, men borrmaskinerna behöver inte flyttas långt. I närliggande Tillflykten är det dags för nya sprängningar som nu inleds.

Exakt vilken dag var inte känt när den här tidningen gick i tryck, men enligt Trafikverket är den planerade starten satt till månadsskiftet maj/juni.

– Vi ska spränga oss in cirka 20 meter och sedan färdigställa vår entreprenad där, säger, Tomas Flyckt, projektledare på Trafikverket.

Boende kan störas

På platsen för sprängningen kommer en ny trafikplats byggas för att ansluta Ekerövägen till tunneldelarna som leder Förbifart Stockholm till eller från Vinsta, Hjulsta, Akalla och Häggvik.

– Sprängningsarbetet kommer att pågå i mellan två och tre månader och trafikplatsen ska sedan vara färdigbyggd 2023, säger Tomas Flyckt.

Han tipsar dem som vill veta mer exakt när sprängningarna sker att anmäla sig till Trafikverkets SMS-tjänst.

– Då får man ett sms 30 minuter innan en sprängning sker, säger han.

Leder. Tomas Flyckt, är projektledare på Projektdel Lovö. Foto: Trafikverket

De som bor på andra sidan kan känna en del markvibrationer.

Boende i närheten kommer märka av sprängningarna genom de luftströmmar som uppstår.

– Vi spränger framåt så då uppstår en luftström i motsatt riktning. De som bor på andra sidan kan känna en del markvibrationer. Men de märks mindre och mindre ju längre in i berget vi kommer.

SMS-varning

Eftersom berget som ska sprängas är mer än 50 meter från Ekerövägen kommer inte trafiken påverkas. Vid sprängningen vid Lindö tunnel var exempelvis sprängningarna schemalagda till 10.00 och 14.00.

– Vi kommer inte spränga vid fler tillfällen än vi gör när vi stoppar trafiken, men det gör att vi inte behöver förhålla oss till fasta tider, säger Tomas Flyckt. De tider då sprängningarna får ske är mellan 07.00 och 19.00 på vardagar.

Förbifart Stockholm

Syftet med E4 Förbifart Stockholm är att binda ihop norra och södra Stockholm och avlasta Essingeleden. Stäckningen är Kungens kurva i söder till Häggvik i norr och det byggs sex nya trafikplatser ovan jord.

Projektet är 21 kilometer långt och består till 18 kilometer av tunnlar.

Planerad trafikstart är 2030.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58