Tunnlar är en väsentlig del av Förbifart Stockholm och nu kan ytterligare en sprängas fram. Nyligen avslutades sprängningen och borrningen vid Lindö tunnel där Ekerövägen ska breddas, men borrmaskinerna behöver inte flyttas långt. I närliggande Tillflykten är det dags för nya sprängningar som nu inleds.

Exakt vilken dag var inte känt när den här tidningen gick i tryck, men enligt Trafikverket är den planerade starten satt till månadsskiftet maj/juni.

– Vi ska spränga oss in cirka 20 meter och sedan färdigställa vår entreprenad där, säger, Tomas Flyckt, projektledare på Trafikverket.

Boende kan störas

På platsen för sprängningen kommer en ny trafikplats byggas för att ansluta Ekerövägen till tunneldelarna som leder Förbifart Stockholm till eller från Vinsta, Hjulsta, Akalla och Häggvik.

– Sprängningsarbetet kommer att pågå i mellan två och tre månader och trafikplatsen ska sedan vara färdigbyggd 2023, säger Tomas Flyckt.

Han tipsar dem som vill veta mer exakt när sprängningarna sker att anmäla sig till Trafikverkets SMS-tjänst.

– Då får man ett sms 30 minuter innan en sprängning sker, säger han.

Boende i närheten kommer märka av sprängningarna genom de luftströmmar som uppstår.

– Vi spränger framåt så då uppstår en luftström i motsatt riktning. De som bor på andra sidan kan känna en del markvibrationer. Men de märks mindre och mindre ju längre in i berget vi kommer.

SMS-varning

Eftersom berget som ska sprängas är mer än 50 meter från Ekerövägen kommer inte trafiken påverkas. Vid sprängningen vid Lindö tunnel var exempelvis sprängningarna schemalagda till 10.00 och 14.00.

– Vi kommer inte spränga vid fler tillfällen än vi gör när vi stoppar trafiken, men det gör att vi inte behöver förhålla oss till fasta tider, säger Tomas Flyckt. De tider då sprängningarna får ske är mellan 07.00 och 19.00 på vardagar.