Nya Susaki wok serverar thailändska rätter och sushi. Planen är även att ta in pastarätter, berättar Fevzi Emlek som öppnat restaurangen ihop med Derman Hüseyin Koyuncu.

– Det finns tusentals anställda i området och vi kommer ha öppet till 20 om kvällarna. Och jag hoppas verkligen något öppnar i byggnaden vägg i vägg snart (Shamruk-byggnaden, red anm). Det ser tråkigt ut att vi är i en levande lokal, och har en halvdöd intill med gardinerna fördragna, säger Fevzi Emlek.

Han är köttgrossist och leverantör och driver även gatuköket Mätt och glad i Vällingby centrum. Fevzi Emleks livsmedelsbutik Ilkon food i Vällingby centrum blev omtalad 2016 när Fevzi marknadsförde den som en ren halal-butik.

Tam Khantee wokar grönsaker för fullt på nya restaurangen.

Tam Khantee wokar grönsaker för fullt på nya restaurangen.

Filip Magnusson

– Det är tillfälligheter som gör att vi öppnar i Vinsta här och nu. Men pandemin är över och en massa människor arbetar här. Det är bara att kolla borta på pizzeria Ruccola. De har fullt hela tiden i veckorna.

Mitt i besöker restaurangen i Vinsta andra veckan efter öppningen. Fevzi försöker få snurr på tekniken. Försäljningen via ett hemleverans-företag måste fungera.

– Vi har målat om och satt upp ny belysning, berättar han.

Oväntad konkurrens

Inte ens 200 meter bort ligger thaimatsvagnen Vinsta thai street food. Den tog Oanyarin Thanathitikonphat över förra vintern – en nysatsning efter att den hade varit stängd i ett halvår. Nu får hon förhålla sig till oväntad konkurrens.

– Det är tråkigt. Vi säljer i princip exakt samma rätter, och jag tycker de kunde gjort något annat. Jag har redan tappat kunder. Men jag måste kämpa på, det är inte mycket att göra. Jag har hyror som ska betalas, säger Oanyarin.

Oanyarin Thanathitikonphat på Vinsta thai street food tar stryk av konkurrensen.

Oanyarin Thanathitikonphat på Vinsta thai street food tar stryk av konkurrensen.

Filip Magnusson

På Susaki är man inte lika oroliga.

– Det finns bröd för oss båda. Det är så mycket folk här, säger Fevzi.

Byggnaden ska rivas

Seugi Koyuncu, syster till delägaren Hüseyin och anställd, tycker att det är en skillnad på en vagn och en restaurang. Det handlar inte om samma målgrupper, menar hon.

– Hos oss kan kan du gå in. Du behöver inte ta med maten. Vi har ambitionen att göra det mysigt och ha musik på i högtalarna.

Industriområdet står inför stora förändringar. Vinsta ska bli en knutpunkt för Förbifart Stockholm med tusentals nya bostäder, arbetsplatser och annat. Till dess hoppas Fevzi Emlek att det ska bli lättare för kunderna att få p-plats längs Siktgatan.

– Om fem, sex år kommer vår byggnad rivas. Längre än så kommer vi inte finnas här. Men fastighetsägarna har lovat mig en ny lokal, säger Fevzi.