Nedgången på den svenska bostadsrättsmarknaden har pågått ett tag. Och så ser det ut att fortsätta.

Det är fortsättningsvis Stockholmsområdet som leder nedgången, visar statistik som Svensk Mäklarstatistik i dag presenterar.

Storstockholm och centrala Stockholm hade en nedgång på minus tre procent senaste månaden.

– Bolåneräntorna kommer fortsätta upp i takt med att Riksbanken successivt höjer styrräntan. Ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta. Vi ser att budgivningarna på många villor och stora lägenheter är betydligt lugnare än för några månader sedan, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

https://www.mitti.se/bostad/rekordhogt-utbud-av-osalda-lagenheter-i-stockholm/repvfj!yUREv6zbzKKRWWJpnOwyA/

Samma tendens på villamarknaden

Även på villamarknaden är det störst nedgång i Storstockholm där priserna gick ned med minus två procent den senaste månaden.

– Villamarknaden tenderar att röra sig något mer stabilt då marknaden svänger och faktum är att priserna i områdena utanför storstadsregionerna sammantaget var oförändrade i juni, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Säljare och köpare oense

Den oroliga marknaden gör även att säljare och köpare har svårt att komma överens om ett lämpligt pris. Antalet affärer var väsentligt lägre jämfört med samma månad både 2021 och 2020.

Enligt Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, är det en kombinationen av räntehöjningar, högt utbud, stigande levnadskostnader och negativ marknadspsykologi som fortsätter att påverka priserna.

– Våra medlemmar berättar om köpare och säljare vars prisförväntningar allt oftare står långt ifrån varandra, vilket gör att affärerna tar längre tid och fastighetsmäklarna får arbeta ännu hårdare, säger han.

Den som planerar att sälja sin bostad måste nu vänja sig vid tanken att den kanske inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan, menar Marcus Svanberg.

– Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/26-vaningshus-utsett-till-arets-stockholmsbyggnad/repvfg!0pVHOX3LE4kKv9h6O26zQQ/