Vallentuna kan stoltsera med ett stort antal idrottsföreningar. Men det är inte alla som söker sig dit.

Sedan början av 2000-talet minskar föreningsidrottandet bland barn och unga i hela landet. Ibland för att man är mer intresserad av att bli snygg och må bra än av att tävla, ibland för att utrustning och medlemsavgifter är dyrt eller för att man inte har någon som skjutsar till träningen.

I förra veckan togs det symboliska första spadtaget på Snapptunafältet. Där ska kommunen bygga en anläggning som utformats i dialog med 400 Vallentunabor.

– Vi vet att många barn och unga inte är med i någon idrottsförening. Det här är ett sätt att få till en rörelseanlänggning som kan inspirera fler till rörelse, säger Vallentunas fritidschef Petri Peltonen.

Inom organisationen Riskful Play har kommunen samarbetat med grundsärskolan Olympiaskolan, Korallen och Center för sinnesstimulering på Sabbatsbergs sjukhus för att få till en anläggning som är anpassad för funktionsvarierade.

– De har ofta långt till fysisk aktivitet.

X2 Architects har ritat rörelseparken som får breda gångar där det går att komma fram med rullstol. I en avdelning stimuleras känseln, det ska finnas studsmatta för rullstol och ljudanläggning för hörselnesatta.

Sedan förra året finns en discgolfbana på Snapptunafältet. Den nya anläggningen kommer att ligga en bit in, mot skogsbrynet, och rymma även rullbana, hinderbana för parkour och ett dansgolv med tak och musikanläggning.

Vuxna vill gärna skydda sina barn så mycket som möjligt. Men forskning visar att barn behöver ta risker för att utvecklas.

– Det finns något som heter physical literacy som beskriver hur människor kan utveckla motivation, självförtroende, fysisk kompetens och förståelse att vara fysiskt aktiva hela livet. Barn och unga måste få lära sig att ta risk, säger Petri Peltonen.

Därför ska det finnas en mängd lagom riskabla aktiviteter på Snapptunafältet.

– Målsättningen är att utveckla en metod utifrån risktagande lek, där både fysiska och psykiska färdigheter stimuleras, säger Ahmed Al-Breihi, projektledare på Riskful Play.