Reparationsarbeten pågår. Först onsdagen den 16 april beräknas trafiken kunna rulla som vanligt vid Häggviks station. Foto: Tomas Stark

Ny prognos för pendeln: Trafiken i gång igen om sex veckor

Trafikverket håller fortfarande på att riva det spår som skadades när ett godståg spårade ur i Häggvik den 11 februari. Enligt en uppdaterad prognos ska man kunna få igång trafiken igen onsdagen den 21 april.

  • Publicerad 14:56, 10 mar 2021

– Det kan ändras, men det är den prognos som gäller just nu, sägerKjell Backman, projektledare på Trafikverket.

Det var vid 02.30-tiden natten mot iden 11 februari som ett godståg spårade ur vid stationen i Häggvik.

Olyckan ledde till skador på kontaktledningar, räls och markmaterial och orsakade till en början totalstopp i trafiken.

Tappad hjulaxel

Det visade sig sedan att över två kilometer räls förstördes då flera vagnar spårat ur och den sista vagnen tappade hjulaxeln, och det stod tidigt klart att reparationsarbetet skulle komma att ta flera veckor.

– Nu håller vi på och river spår och de skadade delarna i anläggningen. Det arbetet fortsätter i nästa vecka och även delar av vecka 12, säger Kjell Backman.

Först därefter kan arbetet med att bygga upp spåret igen ta vid, förklarar han.

– I vecka 13 ska vi bygga växlar och i vecka 14 ska vi justera in spår och växlar och ploga makadam. Vecka därpå ska tavlor och skyltar monteras och onsdagen i vecka 16 ska vi få igång trafiken igen, enligt den senaste prognosen.

Två spår skadades

Normalt är det de två innersta av de fyra spåren som trafikeras av pendeltåg medan snabbgående tåg använder de två yttre, berättar Kjell Backman.

– Det norrgående pendeltågsspåret är skadat från Häggvik till Sollentuna. På det andra norrgående spåret, N1:an, var det mindre skador och det kan trafikeras nu, säger han.

Inga ersättningsbussar längre

Från och med den 1 mars går pendeltågen för linje mellan Sollentuna och Upplands Väsby efter ett nytt trafikupplägg, och det går inga ersättningsbussar.

Vardagar till klockan 20.00: Tåg mot Uppsala C och Märsta stannar vid alla stationer. Tåg mot Södertälje centrum, Tumba och Nynäshamn stannar inte vid Häggvik och Sollentuna. Du som ska resa från Häggvik eller Sollentuna söderut mot Stockholm City kan åka till Norrviken med tåg mot Uppsala C eller Märsta. Byt till tåg söderut. Du som i stället ska resa till Häggvik eller Sollentuna fortsätter vidare till Helenelund och byter till tåg mot Uppsala C eller Märsta som stannar vid alla stationer.

Vardagar klockan 20.00–01.00 och helger hela dygnet: Södergående tåg mot Södertälje centrum, Tumba och Nynäshamn stannar vid alla stationer. Tåg mot Uppsala C och Märsta stannar inte i Sollentuna, Häggvik, Norrviken och Rotebro. Du som ska resa till någon av dessa stationer fortsätter vidare till Upplands Väsby. Gör ett plattformsbyte och ta ett södergående tåg mot Södertälje centrum, Tumba eller Nynäshamn. Du som ska resa från Sollentuna, Häggvik, Norrviken eller Rotebro kan åka till Helenelund med ett tåg mot Södertälje centrum, Tumba eller Nynäshamn för byte till tåg mot Uppsala C eller Märsta.

Källa: SL

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ung blottare slog till mitt på ljusa dagen

Nyheter Drabbad kvinna vill varna andra Mitt på ljusa dagen, vid 11.30-tiden på måndagen, blottade sig en man i 20-årsåldern för en kvinna i en av väntkurerna på busstorget vid Sollentuna centrum.tisdag 22/6 16:40

Vändning: Arbetslösheten minskar i Sollentuna

Nyheter Trendbrott efter konstant ökning i nästan två år Ända sedan augusti 2019 har arbetslösheten i Sollentuna ökat, men i maj vände kurvan.tisdag 22/6 16:37

Nu är det klart – Pingstkyrkan ska rivas

Nyheter Församlingen har andra behov i dag – ska bygga ny kyrka Den brutalistiska fasaden du kanske har lagt märke till om du har passerat Sollentunavägen 193 är snart ett minne blott. Filadelfiaförsamlingen i Sollentuna har fått tillstånd att riva pingstkyrkan...tisdag 22/6 14:20