Har du hört det förut? Vackrare natur och bättre möjligheter till discgolf och mountainbikecykling. Så har önskelistan sett ut länge för Högdalstopparna, ett område som på 1970- och 80-talen var en populär slalombacke för stockholmarna.

Nu har staden återigen gjort en utredning som visar hur området kan utvecklas. Men några skidliftar föreslås inte, trots att det förra idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) föreslog detta när Mitt i intervjuade henne för ett par år sedan.

I stället ligger fokus på andra idrotter, såsom orientering, rullskidor och ovan nämnda sporter – mountainbike och discgolf – alltså sådant som tagits upp i tidigare.

Redan i dag ordnas discgolf på Högdalstopparna.

Redan i dag ordnas discgolf på Högdalstopparna.

Idrottsförvaltningen, Stockholms stad.

Men vad krävs då för att planerna för Högdalstopparna ska skrida i verket?

Jo, att området detaljplaneras. Först då kan långsiktiga investeringar bli av. Det är den viktigaste slutsatsen i den nya utredningen, även om inte heller denna idé är ny.

Kostar några miljoner

Nu lutar det ändå åt att Högdalstopparna kan utvecklas i framtiden. I mitten av december godkändes den nya utredningen i både idrotts– och exploateringsnämnden, som under året fått i uppdrag av de styrande politikerna i staden att se över hur topparna ska bli ett attraktivt friluftsområde.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd.

Liselotte van der Meijs

Jan Valeskog (S) är stadsbyggnads- och idrottsborgarråd. Han vill att det görs en detaljplan för området, något som tar några år och kostar några miljoner kronor.

Dock så blev utredningen klar först efter att budgeten för 2024 klubbats.

– Vi hade som vallöfte att påbörja detta arbete. Nu har vi gjort det. Antingen får detaljplanearbetet plats i budgeten för 2025 eller så får vi fram pengar tidigare på annat sätt, säger Jan Valeskog.

Topparna har använts som skidbacke tidigare. Kan det bli aktuellt igen?

– En del av poängen med att göra en detaljplan är att komma fram med förslag. Det kommer säkert fram flera bra förslag när detaljplanearbetet genomförs.

Industrier stör grönområdet

En svårighet med att utveckla Högdalstopparna är att det byggs olika industrier bredvid som påverkar grönområdet och gångvägarna där, bland annat genom buller och avstängda entréer.

 Den nya sopsorteringsanläggningen vid Högdalstopparna som öppnar i höst.

Den nya sopsorteringsanläggningen vid Högdalstopparna som öppnar i höst.

Stockholm vatten och avfall

Till exempel byggs en ny sopsorteringsanläggning som ska vara klar i september nästa år. Bygget av den nya tunnelbananepån i Högdalen påverkar också och de närmsta åren ska även ett vattentorn i området renoveras, för att nämna några av alla byggprojekt i området.