Stockholms stad har beslutat att lägga 15,1 miljoner kronor på 22 olika projekt som ska stärka Stockholmsnaturen, både i naturreservaten och utanför.

Den största enskilda posten, 5,1 miljoner, går till Enskede-Årsta-Vantör.

Pengarna ska gå till fler ängar och stärkt skötsel av Hagsätraskogen, Årstaskogen och Rågsveds naturreservat.

Det ska också satsas på betesdjur i form av får för att komma till rätta med de invasiva växterna jätteloka och parkslide. Fåren kommer omväxlande att varai Rågsveds naturreservat och vid Högdalstopparna.

– När djur betar på stadens marker ökar artrikedomen och fler växter får möjlighet att spridas och breda ut sig. I detta fall får vi även hjälp med att bekämpa växter som inte ska få finnas på platsen, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Härligt inslag

De invasiva arterna ska betas av vid tre tillfällen under sommaren innan växten hinner gå upp i blom och sätta frön.

Dessutom, säger borgarrådet, minskar användningen av bränslen till maskiner som annars behöver användas för att sköta markerna.

– Och inte minst blir djuren ett härligt inslag i stadsmiljön, säger hon.

Det är inte bestämt när djuren kommer på plats, men man siktar på maj. Hur många får det blir kan Katarina Luhr inte svara på.

Det satsas 5,1 miljoner kronor på det här. Är det värt pengarna?

– Ja, eftersom stadsdelen tar hand om tre reservat– Årstaskogen, Hagsätraskogen och Rågsveds naturreservat. Vi ser ett ökat tryck på besökare i våra reservat runt om i staden och då är det också viktigt att vi samtidigt ser till att både stärka naturen och att göra det enklare för människor att hitta ut i våra naturområden.

Kommer allmänheten att kunna komma så nära att man kan klappa fåren?

– Jag har frågat parkförvaltaren, men inte fått svar ännu. Men jag har svårt att se att det inte kommer vara klappavstånd, säger hon.