Polisen har haft krimino­logen Mia Puur på besök för att testa en ny brottsföre­byggande metod – risk terrain modeling. Metoden fokuserar på platsen och varför vissa typer av brott är vanligt förekommande just där.

Mia Puur menar att metoden även är användbar för Sveriges kommuner som sedan 2023 har ett ansvar att arbeta med brottsförebyggande åtgärder.

En riskfaktor

– Från kommunens sida kan det kan handla om att laga en trasig lampa eller flytta en busshållsplats, säger hon.

Risk terrain modeling har ännu inte testats i Sverige, men när metoden har använts i USA har man kunnat peka ut ett antal platser med hög riskfaktor.

– Säg att en busshållplats, en spritbutik och en obemannad tvättomat ligger nära varandra. Då blir kombinationen av dessa en riskfaktor – du kan göra narkotikaaffärer inne i tvättomaten och sedan ta bussen därifrån, säger Mia Puur.

”Framgång”

Arbetet framåt är att analysera data med faktorer i miljön samt potentiella risker. Datan läggs sedan in i ett GIS-program där signifikanta faktorer tas fram. ­Polisen kontrollerar sedan vad man vet om platsen sedan tidigare och tar fram en hypotes kring varför många brott begås just där. Förhoppningen är att kunna minska misshandel och rån som i ­nuläget är förekommande i city.

– Kan vi få ner den typen av brott så är det en framgång, säger Martin Hultberg Tarantino, kommunpolis på Östermalm.

Arbetet är tänkt att dra igång under våren och kommer att utvärderas löpande.