"Inte alla män".

Det är en replik som förr eller senare dyker upp i kommentarsfältet när mäns våld mot kvinnor diskuteras på nätet. Men Karl Lindqvist, grundare av Sårbarhetsdepartementet som bland annat arrangerar kurser i syfte att få människor att förstå sina känslor, vänder sig mot formuleringen. Han menar att det visst handlar om alla män och att även den som inte slår bär ett ansvar.

– Det är nästan lika illa att vara tyst som att faktiskt utöva våld. Vi behöver förändring och alla män måste ta sitt ansvar, säger han när vi ses i kaninparken i Skarpnäck.

https://www.mitti.se/nyheter/karl-slutade-pa-toppjobb-for-att-hjalpa-ungdomar/lmljC!117643/

Även om han hållit i utbildningar tidigare så är den han nu presenterar betydligt mer omfattande. Vid sin sida har han ytterligare sju medledare som alla har sina specialkompetenser. Bland annat märks tidigare fängelseprästen Ulrica Fritzson och Peter Rung, utbildare inom våldsprevention.

– Det är tio träffar, den första och sista är individuell och innehållet skräddarsys efter deltagarnas behov. Det handlar om ungefär 50 timmar och kompissamtal däremellan, förklarar han. 

Men det kostar.

Den som vill utvecklas som människa och man får vara beredd att betala från 14 995 till 17 995 kronor. Den som har möjlighet att betala mer än den lägre summan bidrar till att män som inte har samma ekonomiska möjligheter ändå kan delta.

– Jag vet att det är mycket pengar men det måste också ställas i relation till vad det kostar att exempelvis ha en dålig relation till sin sambo, sina föräldrar eller sina barn. Den kostnaden är extremt hög och kan leda till både sjukskrivning och våld. Om någon verkligen vill gå men inte har råd så löser vi det, lovar han. 

https://www.mitti.se/nyheter/traffarna-i-bagis-ska-forandra-man/repqlr!6oF5SFDVZ8lCsmPJVEGcXA/

Själv har han en bakgrund inom finansbranschen.

– Som är väldigt mansdominerad, säger han.

Där tillbringade han elva år innan han grundade insamlingsstiftelsen Polstjärna och började arbeta med unga i utanförskap, vilket ledde vidare till skapandet av Sårbarhetsdepartementet.

Grunden i allt han företar sig är densamma: att uppmuntra människor att utvecklas och våga stå upp för den de är.

– Allt bottnar i att våga vara sig själv i mötet med andra. Det är så lätt att man inte vågar erkänna när man känner sig misslyckad eller ledsen. Det finns fortfarande en schablonbild av den starke mannen, vilket blir ett hinder för att våga lyfta fram andra sidor, säger han och tillägger att det är klart att en kurs med tolv män inte når alla.

– Men man måste börja någonstans.

Sista anmälningsdag är 1 juni och utbildningen pågår från augusti 2021 till januari 2022.