Löpande band. Alvin Fjellman packar 2 500 flaskor i timmen. Foto: Pekka Pääkkö

Ny lokal läsk tillverkas på Ingarö

Om du springer på en läsk i sommar som heter Törst kan det här vara kul att veta: Den är ny och tillverkas av två Värmdökillar, i ett bryggeri på Ingarö.

  • Publicerad 13:48, 11 maj 2021

Som högkvalitativ, hemmagjord saft som kolsyras. Så beskriver Ludvig Brydolf sin och kompanjonen Karl Steins nya läsk som har börjat tillverkas på Ingarö. Mitt i fick kika in när deras hallonsoda tappades på flaskor.

Uppväxt i Värmdö

Experimenterandet med smaker och ingredienser görs i deras lokal inne i stan, medan själva tillverkningen sker hos Värmdö bryggeri, några gånger per år.

– Då hyr vi hela bryggeriet och jobbar järnet. Vi brukar hinna med att brygga runt 75 000 flaskor läsk, säger Ludvig Brydolf.

Han är uppväxt i Gustavsberg och Karl Stein bor med sin familj i Mörtnäs. Han kommer ursprungligen från Irland. Ludvig är utbildad ingenjör och sommelier och kan även skryta med att han kom tvåa i Sveriges mästerkock på TV4 år 2015. Och han har gett ut en kokbok. Båda två har en bakgrund inom bar och restaurang.

– Jag har jobbat mycket på bryggeri och fått höra ganska ofta av kunderna att det saknas ett fräscht, alkoholfritt alternativ till Cola-Fanta-Sprite. Folk har tröttnat på det. Det var så det började, säger Ludvig Brydolf.

– Det har kommit en hel del nya produkter på ölsidan senaste åren, men när det gäller läsk händer ingenting. Så vi sade, vi kör! säger Karl Stein.

Första omgången blev klar i slutet av juni förra året. Nu, tio månader senare, har de 300 kunder i hela landet – restauranger, kaféer och butiker – och får i snitt en ny kund varje dag. Flera av deras återförsäljare ligger i Värmdö.

De har 15-20 procent mindre socker i sin läsk och tillsätter inga aromer, konserveringsmedel eller färgämnen. Klart är att smaken skiljer sig från ”vanlig” läsk som man är van vid.

– Det är fortfarande läsk vi pratar om så det ska vara sött, men med bara naturliga ingredienser. Det enda vi använder är - som i hallonsodan - vatten, hallon, lite citron och socker. Inget annat, säger han

– Vi får ofta frågor just om vår hallonläsk om vi tillsätter färgämnen, i eftersom den är så kraftigt röd. Folk glömmer vilka vackra färger det finns naturligt i exempelvis hallon, säger Karl Stein.

Färgstarkt. Ludvig Brydolf och Karl Stein driver nya läskbryggeriet Törst. Foto: Pekka Pääkkö

Stora behållare. Ludvig Brydolf visar var allt blandas och till sist kolsyras innan det tappas upp på flaskor. Foto: Pekka Pääkkö

Böna från Afrika

När det gäller en av deras smaker, ”Real kola”, krävs en förklaring. Ordet kola kommer nämligen från kolanöten, som innehåller ämnet koffein naturligt, därav namnet och smaken.

– Det är egentligen en böna och vi importerar den från västra Afrika. Den är anledningen till att kola har fått sitt namn, men i princip ingen använder den ingrediensen längre.

Ordet läsk är en utmaning att jobba med, enligt de båda, eftersom det har fått en dålig stämpel med åren.

– Läsk förknippas med något onyttigt och väldigt sött med mycket kemikalier. Samtidigt är det väldigt retro och gammalt, så vårt jobb är att försöka återta ordet läsk och ge det ett bättre rykte, säger de.

Namnet Törst har de valt för att det är enkelt och kort och för att det ska kännas svenskt.

– Vi har medvetet valt ett namn med ett ö i för att behålla kopplingen till Sverige. Norden generellt förknippas i andra länder med renhet och ärlighet, något som är naturligt och det vill vi ta fasta på.

På sikt vill de ta fram fler smaker och kanske börja sälja utanför Sverige.

Många moment. Läsken värms upp till en viss temperatur för att ta död på bakterier och skapa lång hållbarhet, berättar Ludvig Brydolf. Foto: Pekka Pääkkö

Naturligt bubbel. Fem olika smaker finns i sortimentet än så länge. Foto: Pekka Pääkkö

Lite siffror

7 hallon går åt till varje flaska med hallonsoda

75 000 flaskor läsk tillverkas under drygt en vecka, vilket motsvarar

25 000 liter läsk, totalt

2 500 flaskor i timmen fylls, pastöriseras och packas i lådor

18 månader håller sig en oöppnad flaska läsk

300 bagerier, kaféer och restauranger säljer deras läsk

Hemsidan heter torstbeverages.com

Visa merVisa mindre