Stämningsfullt. Bilder från förra årets ljusceremoni. Foto: Erik Nordin

Ny ljusceremoni hålls i Riddersvik i december

Efter succén i fjol anordnas nu en ny ljusceremoni vid Tempeludden i Riddersvik. Över 400 ljus ska omgärda udden den fjärde advent. Dubbelt så många besökare väntas som i fjol.

  • Publicerad 20:02, 21 nov 2021

Folk stod i tårar och tackade oss i fjol

Ideella städgruppen Håll Riddersvik rent och Hässelby hembygdsförening arrangerade den första ljusceremonin i fjol.

Då var det mörka tider i dubbel bemärkelse. Omkring 7 300 personer hade vid den tiden avlidit efter att ha smittats av covid-19 och intensivvårdsplatserna i regionen var fyllda. Familjer skulle inte få träffas till jul.

Christina Rindsjö från Håll Riddersvik rent ansåg då att det i samband med årets mörkaste dag, vintersolståndet, var läge att tända ljus och påminna varandra om att vi var här tillsammans.

190 marschaller tänds vid Tempeludden

Nu har Håll Riddersvik rent och Hässelby hembygdsförening beslutat om en ny ljusceremoni.

– Folk stod i tårar och tackade oss i fjol. Vi fick sådan otrolig respons att vi ansåg att det måste göras igen. Så söndagen den 19 december blir det en slinga på över 400 tända ljus som omgärdar hela Tempeludden. Vi hoppas detta blir en tradition, säger Christina Rindsjö.

Foto: Erik Nordin

Foto: Erik Nordin

Opera i templet

Förutom tända ljus blir det fotogenlyktor och brasor på udden. Och inne i Riddersviks ljusfyllda tempel kommer operasångerskan Charlotta Hult att sjunga. David Kindbom, kyrkoherde och präst från Svenska kyrkan i Hässelby, kommer att tala.

– Omkring 500 personer kom i fjol. Vi räknar med uppåt 1 000 i år, säger Christina Rindsjö.

Mycket är redan planerat. Ljusen ska tändas klockan 12.30, och själva ceremonin ska pågå mellan klockan 14.00 och 20.00. Det kommer bjudas på varm saft och Riddersviks herrgård kommer även vara öppet.

Hoppas på barnkör

Rotary Vällingby, Hässelby scoutkår och friluftsförskolorna har gått in som medarrangörer och lokala sponsorer tillkommit.

– Det enda vi saknar är en barnkör. Men vi hoppas hitta det, säger Christina Rindsjö.

Vill man får man swisha 40 kronor i samband med att man tänder ett ljus, som en donation till evenemanget.

– Ljusen är i riktigt stearin i återanvändbara lerkrukor. Vi använde 200 krukor förra året som alla återanvänds i år.

Varför just en ljusceremoni?

– Jag besökte själv ett tempel fyllt av ljus för många år sedan. Det var väldigt stämningsfullt och det betydde verkligen mycket för mig att komma dit. Personligen sammanföll det med bland annat yoga och meditation. Men nu vill jag bara bidra till att skapa en bättre värld, säger Christina Rindsjö.

Ska vara inkluderande

Hässelby har problem med gängkriminalitet och skjutningar – men i Riddersvik finns nu en plattform att skapa något positivt, menar hon.

– Ändamålet med ljusceremonin är att beröra och förena människor. Skapa en inkluderande samlingsplats. Vi har så mycket uppdelningar i samhället i dag, men hit är alla välkomna.

Foto: Erik Nordin

Foto: Erik Nordin

Riddersviks tempel och Tempeludden

Följer man strandpromenaden nedanför Riddersviks herrgård västerut i riktning Lövsta kommer man till den gamla engelska trädgården och udden.

På en liten kulle finns lusthuset Riddersviks tempel, från omkring år 1800. I träkupolen finns målade kassetter. Vid templet har bland annat midsommarfiranden hållits i många år.