Färgglatt. Här är nya landmärket i Sätra. Foto: Graffitisthlm

Ny konst på Sätras t-banestation

Nytt färgsprakande konstverk skapat av Graffitisthlm pryder Sätras tunnelbanestation.

  • Publicerad 13:14, 30 jul 2021

Mer konst till folket helt enkelt!

Ett par vackra ögon, färgstarka färger och naturmotiv pryder numera Sätras tunnelbanestation. Konstnärsduon bakom verket är Carl Klive Winblad och Lars Kaos Hjertstedt som 2008 grundade Graffitisthlm.

Motivet ska enligt konstnärerna tilltala alla, oavsett ålder, etnicitet eller bakgrund.

– Vi vill lyfta fram människan. För oss är det viktigt att skapa konst som tilltalar alla och något som de flesta kan känna igen sig i. Samtidigt som den färgmässigt sticker ut och förgyller ett område, säger Carl Klive Winblad.

Varma dagar i solen

Målningen är en efterfrågan från bostadsföreningen som äger väggen. Föreningen har tidigare försökt förgylla den gråa betongväggen med levande växter – men det höll inte.

För Kaos och Klive, som är graffitimålarnas pseudonymer, är det viktigt att kunna ge tillbaka till de
boende i områden de förskönar.

– Sätra är en knutpunkt där många samlas. Länge har boende i området och förbipasserande mötts av den forna fula, gråa muren. Nu möts de istället av något färgsprakande och uppmuntrande, säger Carl Klive Winblad.

Muren är 31 meter lång, och höjden går från ena hörnet på cirka 1,20 meter till fyra meter i det högra hörnet. Målningen pågick 8 - 9 juli och det gick åt 50 sprejburkar.

– Det var två riktigt varma dagar i solen. Men vi är vana att arbeta i alla typer av väder och vi lever på det här dagarna igenom. Det är bara att dundra på med lite härlig åttiotalsmusik och börja måla – det är underbart, säger Carl Klive Winblad.

Konstnärsduon. Klive & Kaos från Graffitisthlm, deras namn går även att utläsa på målningen i Sätra. Foto: Graffitisthlm

Blir ett landmärke

Sedan starten 2008 arbetar Graffitisthlm med offentliga utsmyckningar och duon målar på allt– från små ytor till stora husfasader.

– Det började som ett hobbyyrke och sedan har företaget växt, säger Carl Klive Winblad.

Klive berättar att han märker en stor efterfrågan på den offentliga konsten.

– Fler vill ha mer offentlig konst och idag är fler fastighetsägare öppna för fler möjligheter. Mer konst till folket helt enkelt!

Klive säger att målningen på sätt och vis blir ett landmärke.

– Muralmålningen och alla andra verk vi gjort är vårt sätt att säga ”från oss till er alla”.