Gröna Lunds planer på att bygga ut nöjesparken vid den intilliggande parkeringen har varit en långdragen historia.

Men nu har Mark- och miljööverdomstolen fattat beslut. Domstolen anser att utbyggnaden inte skadar det historiska landskapets natur- och kulturvärden utan är förenlig med de riksintressen som området berörs av Nationalstadsparken och Stockholms innerstad med Djurgården.

– Jag är mycket lättad och lycklig över dagens besked. Nu kan vi äntligen förverkliga drömmen om ett sammanbyggt tivoli på båda sidor Allmänna Gränd. Det är en historisk dag för både Gröna Lund och Stockholm, säger Johan Tidstrand, ägare till Gröna Lund i ett pressmeddelande.

Det har inte heller framkommit något annat skäl att upphäva detaljplanen.

– Gröna Lund är ett av flera utpekade intressen på Djurgården i Stockholm och en utveckling av verksamheten stämmer överens med både kommunens fördjupade översiktsplan och länsstyrelsens vård- och utvecklingsplan för området, säger Petra Bergman, hovrättsråd, i ett uttalande.

Hon fortsätter:

– Kommunen har anpassat detaljplanen utifrån de synpunkter som länsstyrelsen har haft under planprocessen vad gäller bland annat åkattraktionernas utformning och nöjesfältets bullerpåverkan på omgivningen.

https://www.mitti.se/noje/grona-lund-ska-testa-vinteroppet/repvfv!OZjQlSKo@SkX7p5K@n5x@w/

Den nya delen av nöjesfältet kommer att ligga på ett område som idag används som parkeringsplats vid vattnet nedanför Liljevalchs konsthall.

– Det är ett efterlängtat och väl förankrat projekt som nu går in i nästa fas. Vi ska omsorgsfullt förvalta det förtroende som domstolen visat oss. Det nya tivoliområdet med omgivande djurgårdskvarter kan stå helt klart om 4-5 år, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

https://www.mitti.se/noje/grona-lund-forvandlas-till-nattklubb/repvfo!rMdsBfjIvam05fPdnUeLA/