– Vi önskar att inte bara de anhöriga hittar hit, utan även de som bara lockas av hur vackert och rofyllt det är.

Annelie Sjöström, kommunikationschef på kyrkogårdsförvaltningen, blickar ut över de 25 hektar mark som utgör Strandkyrkogården i Skrubba, ett område i Skarpnäcks stadsdel. Även fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) finns på plats för att ge oss en guidad tur på en plats som förvånansvärt få känner till.

Men det ska det bli ändring på nu.

Staden satsar 40 miljoner kronor på en byggnad för begravningsceremonier. Något som verkligen saknats här tidigare, konstaterar Wedin.

– När man ska gravsätta här har ceremonin i regel hållits på Skogskyrkogården, vilket är besvärligt för de sörjande. Man kollade länge på lämplig plats för en byggnad och nu är det äntligen dags. 2024 ska den stå klar, säger han och tillägger att de 40 miljonerna kommer från begravningsavgiften och inte den vanliga skatten.

Naturgravar och minneslund

Den planerade ceremonibyggnaden ska placeras i kyrkogårdens nordvästra del, intill dammen där två skygga karpar lever och med vacker utsikt över Drevviken. Upp till 100 begravningsgäster ska rymmas i lokalen, som blir 400 kvadratmeter stor och beräknas börja byggas hösten 2022.

Förhoppningen är att byggnaden ska göra platsen mer lockande. För trots de natursköna omgivningarna, strax innan Skarpnäcks stadsdel övergår i Tyresö, har många aldrig varit här.

Något som bekräftas när vi möter paret Anne och Björn Bringemo från Tyresö som är här för första gången på 25 år.

– Då var det ingenting här, men nu är det så vackert med minneslund och gravsättning mitt ute i skogen. Vi kommer helt klart tillbaka igen, säger Anne.

Muslimska kvarter

Det vilar någonting lätt magiskt över de gravkvarter som gömmer sig ute i skogen. Går du förbi i snabb takt finns risken att du missar stenarna som sticker upp ur marken mellan träden.

Förutom naturgravarna finns här också särskilda gravkvarter för olika trossamfund. Muslimer och mandéer, liksom sikher, hinduer och buddhister, har sina egna kvarter.

Bara några veckor in i pandemin, i april 2020, tillkom ett nytt muslimskt kvarter. Anledningen var att smittan slog hårt mot områden med en stor muslimsk befolkning och det här är den enda gravplatsen som kan erbjuda en traditionsenlig muslimsk begravning.

Annelie konstaterar att vi aldrig pratat om döden så mycket som under pandemin.

– Men hur och var vi ska begravas pratar vi sällan om, vilket kan leda till familjekonflikter. Jag skulle vilja att alla frågar sina föräldrar hur de vill att deras begravningsceremoni ska se ut och var de vill begravas, säger Annelie Sjöström.