App-varning. Miljöborgarrådet Katarina Luhr hoppas att den nya luft-appen ska underlätta för den som till exempel vill undvika att cykla på en gata med höga föroreningshalter. Foto: Sacharias Källdén & Pekka Pääkkö

Ny app varnar för luftföroreningar och pollen

Nu kan du få koll på hur mycket pollen eller partiklar det är i luften på just din gata eller cykeltur. En ny app ska hjälpa stockholmare som besväras av allergier och föroreningar.

  • Publicerad 13:59, 2 maj 2021

Björkpollen, luftföroreningar och väderlek spelar stor roll för hur vilka besvär luften i stan orsakar för den som har astma eller allergi.

Nu vill staden underlätta för stockholmarna att få koll på luftkvaliteten genom en app som visar prognoser för pollen och föroreningar för valfri gata i stan.

Kan välja bort gator med höga halter

I appen kan man följa hur halterna har förändrats de senaste veckorna och se prognoser för de kommande dagarna. Det går också att jämföra nivåerna på olika platser.

Bilar med höga utsläpp kan förbjudas på flera gator

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) tror att appen kan hjälpa stockholmarna att planera sin vardag.

– Vet man att man är känslig för dålig luft och cykelpendlar så kan man till exempel använda appen för att se vilka gator som det väntas höga föroreningshalter på och undvika dem. Likadant om man planerar en utflykt, så kan man välja vilken dag man vill göra den på, säger hon.

Går att skriva hälsodagbok

Det går också att föra dagbok i appen för att se hur måendet påverkas av föroreningshalter och pollennivåer. Dagboken kan vara till hjälp för den som vill förstå sina besvär bättre och i förlängningen att anpassa sin medicinering utifrån prognoserna, tror Katarina Luhr.

– Allra mest användbar kommer nog appen vara för de som har luftvägsproblem och vet lite om sin sjukdom, men jag tror också att den kan vara till stor nytta för många i Stockholm som vill veta hur luften är, säger hon.

Så funkar appen

Den nya appen Luft Stockholm visar prognoser av luftföroreningar och björkpollen i Stockholmsområdet.

Appen är gratis.

Du kan få prognoser för din bostadsadress, din arbetsplats eller en valfri gata i staden.

Det går att jämföra föroreningshalter på olika platser.

Appen visar också hur halterna förändrats de senaste dagarna och veckorna.

Appen väger samman SMHI:s väderleksrapporter, Naturhistoriska pollenprognoser och stadens mätningar av luftföroreningar.

Visa merVisa mindre