Klockan är 09.54 och i stort sett samtliga parkeringsplatser längs Sickla strand är upptagna. Men strax måste bilförarna leta efter en ny plats. Mellan klockan 09.00 och 24.00 får man nämligen parkera här i maximalt fyra timmar. 

Gomeri Lelo parkerar närmare Gillevägen. Där får han bara stå i en timme. Svårigheterna att parkera rätt märks i statistiken. 

Mellan 2017 och 2022 har Nacka kommun delat ut 1 317 p-böter här. Det gör den till den åttonde mest lappade gatan i kommunen. Det har Mitt i berättat tidigare. 

– Parkeringsplatserna räcker inte till här. På sommaren kommer folk hit för att bada och och platserna fylls upp väldigt snabbt, säger Gomeri Lelo.

I stort sett alla av kommunens p-platser på Sickla strand är upptagna.

I stort sett alla av kommunens p-platser på Sickla strand är upptagna.

Johan Kristensen

”Du kan tjäna pengar”

Han står vid raden av bilar som har tagit parkeringsplatserna vid tennisbanorna och spejar mot husen på andra sidan gatan. Där gapar flera p-platser tomma. Men alla är förhyrda.

Artikeln i Mitt i fick honom att reagera. Nu har han skapat appen Park direkt där du som har en parkering kan hyra ut när platsen är ledig. Och du som som letar parkering använda appen för att se om någon plats i området är ledig.

– Du kan tjäna pengar på din parkeringsplats genom att hyra ut den. Och du kan också förboka en parkeringsplats, säger han.

Uthyraren sätter priset

Användarna betalar via appen med hjälp av Swish. 75 procent av intäkterna går till den som äger parkeringsplatsen, resten till Park direkt.

– Vi tillhandahåller ett smidigt bokningssystem och står för allt det tekniska och transaktionerna, säger Gomeri Lelo.

Priset bestämmer den som hyr ut parkeringsplatsen.

– Det är ju bäst att sätta ett marknadsmässigt pris. Kostar parkeringen på gatan tio kronor i timmen kanske det inte funkar att ta 100 kronor i timmen. Men har du en parkeringsplats nära Tele2 arena eller Friends kanske parkeringen är värd mer när det är ett stort event och väldigt svårt att få tag på parkeringsplatser, säger Gomeri Lelo.

Flera förhyrda platser står tomma på Sickla strand. Gomeri Lelo hoppas flera av dem vill använda hans app för att hyra ut dem.

Flera förhyrda platser står tomma på Sickla strand. Gomeri Lelo hoppas flera av dem vill använda hans app för att hyra ut dem.

Johan Kristensen

Dela parkeringsplats

Nacka kommun ska bygga 13 500 nya bostäder till 2040. Men p-platserna byggs inte ut i samma takt.

– Bostadsutvecklare tjänar mer på att bygga med bostäder än parkeringsplatser. Bristen blir särskilt påtaglig på sommaren, många söker sig till Nacka för att bada och de få tillgängliga platserna fylls upp fort, säger Gomeri Lelo.

Han ser appen som ett komplement till befintliga parkeringsplatser. Förhoppningen är att göra vardagen lättare och p-böterna färre för bilförarna.

– Jag vill att människor ska dela parkeringsplatser. Att bygga parkeringsplatser kräver ofta omvandling av mark som kan vara naturområden, grönområden eller parker. Jag tycker att det är ett samhällsansvar att utnyttja våra resurser optimalt. Nu finns det folk som har parkeringsplatser 24 timmar om dygnet men inte använder dem hela tiden medan andra letar parkeringsplatser utan att hitta några.