HOPPFULLT. Hoppbacken i Enskede som ska rustas upp för bättre hoppmöjligheter i framtiden. Foto: Ursula Dahlberg/Pietro Nilsson Toracca

Nu väcks nytt liv i backhoppsbacken

Nu ska den gamla backhopparbacken vid Enskedefältets skola rustas upp. Tack vare ett medborgarförslag kommer modiga i vinter kunna kasta sig ut i luften med ett par skidor under fötterna.

  • Publicerad 08:15, 17 sep 2021

Om 20–30 år kanske vi har en ny ”Boklöv” härifrån

I februari i år anordnades backhoppartävlingen Enskedeskuttet i backen vid Enskedefältets skola. Tävlingen lockade mycket folk och Benny Wiklander var en av åskådarna.

– Det var helhäftigt. Att få se backhoppning i området där man härjat genom åren var en dröm som gick i uppfyllelse, säger han.

I vimlet hittade han Jan Boklöv, svensk backhoppnings största stjärna genom åren och mannen som introducerade V-stilen. Inspirerad av snacket med honom och en senare kontakt med Sollentuna Backhopparklubb (SBHK) som anordnade eventet, skickade Benny Wiklander in ett medborgarförslag till staden som att fixa till backen – och stadsdelsnämnden gav tummen upp.

– Det är ju inget nytt Garmisch-Partenkirchen som ska byggas. Tanken är att det ska bli något som känns någorlunda på riktigt, något som kan locka ungdomar att prova backhoppning. Om 20–30 år kanske vi har en ny ”Boklöv” härifrån, säger Benny Wiklander.

Ska kunna hoppa 20 meter

Nu ska det byggas en ny plattform och backen ska jämnas till. SBHK ska ansvara för bygge, drift och underhåll. Just att en klubb gick in som ansvarig var en förutsättning för att förslaget skulle gå igenom.

– Med hjälp av den nya plattformen ska man kunna hoppa upp mot 20 meter, säger Pietro Nilsson Toracca, ordförande i SBHK.

Det är nästan fem meter längre än vad man vann årets tävling på. Men det är i slutändan inte längden som är det viktigaste med nybygget utan både Wiklander och Nilsson Toracca betonar att det är möjligheten att kunna erbjuda barn och ungdomar i området bra förutsättningar att prova på backhoppning.

DÅTID. Ungdomstävling i backhoppning i Hemskogen 1960. Publik och tävlande. Foto: Lindgren, Herbert (1919-1987), 1960, Stockholms stadsmuseum Fotonummer Fg 8844

Hoppas öppna i vinter

SBHK som i dag är Stockholms enda backhopparklubb ska hålla i verksamheten, men i förlängningen hoppas att intresset ska bli tillräckligt stort för att några ska bilda en egen klubb eller en undersektion till SBHK.

Än så länge har klubben hunnit med att börja röja lite sly. Planen är att med hjälp av frivilliga börja jämna till backen i oktober, och förhoppningsvis är allt klart till vintern.

Sedan är det bara att hålla tummarna för att det blir snö.

Enskede hoppbacke

Invigdes 1924.

Den bestod ursprungligen av två backhoppningsbackar.

Den stora backen, där man kunde hoppa upp mot 35 meter, revs i början av 90-talet.

2016 bad skolbarnen i klass 1b i Enskedefältets skola att stadsdelen skulle bygga om ”de skruttiga delarna” på den lilla backen. De förfallna resterna av hoppbacken togs bort, nya trappor och en utsiktsplats byggdes.

2021 ska lilla backen få en ny plattform för backhoppning och backen ska jämnas till.

Visa merVisa mindre