Österåker

– Tid och ork finns inte riktigt längre, skriver delägaren Peter Bilow i ett mail, och berättar att det varit en tuff tid med pandemin och sedan lågkonjuktur.

Därför stänger krogen för gott 18 december, meddelar han.

Han berättar också att han själv flyttar till Småland och att Frederik Zäll, som gett namn åt krogen, flyttar till Täby.

Otur med tajmingen

Redan när Zälls smokehouse startade, på en specialbeställd flytbrygga i kanalen, förstod Frederik Zäll och hans kompanjoner att tajmingen inte var den bästa.

Då var våren 2020 och covidpandemin hade precis slagit till, med nedstängningar och restriktioner.

Frederik Zäll har tidigare berättat att han planerat och förberett krogen i fyra år och det var det för sent att backa. Och normalt, utan pandemi, tar det cirka tre år för en ny krog att börja bära sig.

Ny krog?

Sedan dess har verksamheten stretat på med sitt affärskoncept, rökt nötbringa på texasvis, men med bantade ambitioner och betydligt mindre personal än det först var tänkt.

Till det bittra slutet.

Vad som händer nu med flytbryggan och lokalen är lite oklart, men som det verkar kommer en ny restaurang att öppna där.

Fram till dess ska Zälls smokehouse tömma sitt lager, skriver Peter Bilow:

”Vi avslutar med flera julbord, julkassar, tömmer baren mm. Så gästerna får nu passa på”.

Vart krogens hjärta, den 1,2 ton tunga röken i gjutjärn, handgjord i Texas, tar vägen har Mitt i inga uppgifter om.

Mitt i har sökt Frederik Zäll för en kommentar.