Coronapandemi, RS-virus, vinterkräksjukan, dunderförkylningar och säsongsinfluensa. Det har varit en tuff period för många, och nu sprids dessutom kennelhostan bland stans hundar.

– Kennelhosta är ett samlingsbegrepp på olika typer av infektioner, som uppstår av en handfull olika virus och en bakterie. Det är som för oss människor, att det cirkulerar i samhället och får uppsving ibland. Just nu kan vi nog se ett sådant uppsving bland hostande hundar, säger Mikael Svensson, som är legitimerad veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar vid Anicura djursjukhus i Bagarmossen.

Kennelhostan är mycket smittsam. Den börjar ofta plötsligt och håller sedan i sig olika länge.

En del hundar får feber i början av sjukdomen och hostattackerna kan bli så intensiva att hunden kräks upp vitt slem.

Det är inte en dödlig sjukdom, men valpar och äldre hundar, eller hundar med kroniska sjukdomar som hjärtfel, kan drabbas hårdare. De flesta tillfrisknar efter 7–10 dagar, men hos en del stannar hostan kvar i flera veckor.

– Djurägaren upplever det ofta som väldigt besvärande eftersom hostan kan vara väldigt intensiv. Varken djur eller människa får sova eller vila.

Många hundar som smittats utvecklar inga symptom, men kan ändå föra smittan vidare.

Misstänker du att din hund är smittad bör du därför hålla den borta från andra hundar under två veckor. Och har du har umgåtts med hundar som senare visat sig bära på smittan, ska din hund hållas isolerad i tio dagar för att se om den utvecklar sjukdomen. Inkubationstiden är 4–10 dagar för kennelhosta.

Det finns vaccin, även om de inte har lika långvarig eller bra effekt som många av de basvaccin en hund får. Men det är ändå ett viktigt redskap, säger Mikael Svensson.

– Vaccin är det viktigaste för att minska risken för sjukdom, och blir hunden ändå sjuk kan det hjälpa till att korta ner sjukperioden och lindra effekten av den.