Nu ska vinterns sand sopas bort på Lidingö. För rättvisans skull jobbar staden enligt ett roterande schema som i år startar i området kring brofästet och Torsvik.

För att sopningen ska dra i gång måste det vara plusgrader och all snö ska ha smält bort. Hela ön beräknas vara sopad på ungefär fem veckor.

Man börjar med en grovsopning och kommer sedan tillbaka till området för finsopning – därför kan det först se lite osopat ut, skriver Lidingö stad.

Parkera rätt och hjälp till

För att underlätta sopningen ska du parkera rätt. Datumparkeringen gäller fortfarande och det blir dessutom tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet.

Staden kommer att skylta dessa vägar och uppmanar alla att vara uppmärksamma på skyltarna för att det hela ska gå så smidigt som möjligt.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter – så länge det sker innan man har varit i området och sopat. Efteråt har du som fastighetsägare ansvar för att se till att sanden har försvunnit.

Missfärgat vatten

Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden för sandupptagningen eftersom man öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten.

När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns i vattenledningarna vilka tillfälligt missfärgar vattnet. Detta är helt ofarligt och spolar du lite längre så försvinner missfärgningen.