Blipp. Nu ska båtpendlarna själva blippa sina kort när de går ombord.

Nu ska SL stoppa tjuvåkandet på pendelbåtarna i coronatider

Nu är det slut på gratisåkandet på pendelbåtar i coronatider. Från och med i morgon inför SL ett nytt kontrollsystem där passagerarna själva blippar sina biljetter när de går ombord. SL räknar ändå med att tappa över 3,6 miljarder kronor i biljettintäkter i år.

  • Publicerad 17:42, 19 nov 2020

För att kunna köra trafik under nästa år behöver intäkterna komma tillbaka

I mars slutade besättningen att gå runt på pendelbåtarna och blippa biljetter på grund av risken för smittspridning.

Trots att SL har uppmanat resenärer att fortsätta göra rätt för sig har intäkterna rasat rejält. SL räknar med att förlora 700 miljoner kronor i biljettintäkter i november och december och drygt 3,6 miljarder under hela 2020. Ett tapp på 39 procent mot förra året.

– Betalningsviljan i hela kollektivtrafiksystemet har sjunkit under pandemin. Vi hoppas att den kommer tillbaka nu, säger Michaela Haga (C), ordförande i region Stockholms sjötrafikutskott.

Vill inte ha anstormning

Nu inför SL alltså ett system på pendelbåtarna där resenärerna själva blippar sina SL-kort när de går på båten. Satsningen beräknas kosta omkring 20 000 kronor.

– Det är investering vi väldigt lätt kommer att räkna hem, säger Michaela Haga.

Samtidigt vill hon inte se överfulla båtar.

– Uppmaningen är fortfarande att alla inte ska resa med oss på grund av smittläget. Kollektivtrafiken finns där för de som verkligen behöver ta sig till jobbet: vårdpersonal, poliser och andra samhällsviktiga yrken som lärare och även för elever som behöver ta sig till skolan.

Varför gör ni det här?

– För att kunna köra trafik under nästa år behöver intäkterna komma tillbaka – även om vi inte vill ha tillbaka alla resenärer just nu. Men det är bra att de som åker kan betala för sig och att det blir tydligt hur man gör rätt, säger Michaela Haga.

Båtarna med nya blippsystemet

Fredagen den 20 november kommer pendelbåtslinjerna L89, L83 samt tre fartyg på L80 att ha det nya blippsystemet.

Resterande fartyg på L80 kommer att få utrustningen installerad under nästa vecka.

Djurgårdsfärjan och L82 har sedan tidigare blippstolpar uppsatta.

Visa merVisa mindre