
ÖPPNAR. Lars Hjortholt och Cecilia Peuranen ska driva nya verksamheten vid Mariedal. Foto: Pekka Pääkkö
Nu ska Mariedal leva upp – året om
Kafé/restaurang med servering i trädgården, plats för bröllop och events som julmarknader i annexet. Snart smygöppnar något nytt som vill skaka liv i Mariedal året om.
- Nyheter
- Publicerad 18:00, 26 jun 2021
Planerna på ett kafé i annexet vid Mariedal har funnits länge och förslagen har varit många, bland annat ett ”Rosendal light” och det har även funnits ett tillfälligt containerkafé under några somrar. Men nu är något permanent snart på väg att öppna. Det är Cecilia Peuranen och Lars Hjortholt som hoppas smygstarta Mariedals trädgårdscafé i mitten av juli. För exakt öppning se deras Facebook.
Kafé, fruktlund och odlingar – så ska Länkarnas gamla hus bli ett "Rosendal light"
Idén föddes efter årsskiftet när en tilltänkt aktör för kaféet backade ur, berättar Cecilia, som bor i en av de nya hyresrätterna i det stora huset vid Mariedal. Hon kontaktade då den kommunala fastighetsägaren Stadsholmen och på den vägen är det.
Cecilia jobbar med bland annat events och har genom dessa arbetat mycket med Lars, som bland annat tidigare drivit Muskö sjökrog. Nu ska de driva den nya verksamheten tillsammans.
– Vi är noga med att säga att vi bara smygöppnar i år, eftersom vi är en bra bit in i säsongen nu. Men det är ju en fantastisk plats. Det är det som har varit drivet att göra det här, säger Lars.

SERVERING. Arbetet pågår för fullt för att göra i ordning nya trädgården. I höst kommer staden också dra en ny gångväg längs koloniområdet, mellan Hornsbergs strand och Karlbergskanalen. I bakgrunden syns den nya serveringsbyggnaden. Foto: Pekka Pääkkö

EVENTHUS. I annexet tänker sig duon att det kan bli olika events eller att det går att hyra för privata tillställningar. Foto: Pekka Pääkkö
Hem för Sveriges äldsta bokförlag

NYGAMMALT. I Annexet har det renoverats för den nya verksamheten. Foto: Pekka Pääkkö

RENOVERAT. Stadsholmen har renoverat Annexet med hjälp av Stadsmuseet för att få fram färgskalor bland annat berättar duon. Foto: Pekka Pääkkö
Sommarsäsongen är planen att det blir servering med fullständiga rättigheter för öl, vin och bord i trädgården. Det blir fokus på en skandinavisk meny med säsongens råvaror, enligt duon som kallar det en hybrid mellan kafé och restaurang.
Maten lagas i den nya byggnaden som tagit plats på tomten för i annexet, som har renoverats, blev det för svårt att skapa modernt kök i den gamla byggnaden. Där har de andra planer. För målet är att området nu ska leva året om. Idéer är det ingen brist om.
– Här inne tänker vi att man kan ha privata middagar eller bröllop. Det kanske blir servering av glass. Eller galleri. Eller lanthandelsförsäljning. Det får växa fram, säger Cecilia.
– Det är kul att vi har så här mycket yta året runt för att kunna göra olika saker. Det kan till exempel vara samarbeten med foodtrucks som kommer hit eller jag tänker mig en julmarkand här ute med närproducerade saker. Vi vill att det här ska vara en levande miljö för närområdet.
Arbetet pågår för fullt ute i trädgården, enligt Stadsholmen ska det vara klart 1 juli, och duon hoppas även kunna få plats att odla örter själva till matlagningen.
– Det vore ju en dröm om vi kunde ha det, som en liten örträdgård, säger Lars.
Suget efter att något ska öppna verkar finnas där.
– Det kommer förbi folk varje dag och frågar vad det ska bli och när vi ska öppna. Det är jättekul, säger Cecilia.