Den nya stadskärna växer fram i Sundbyberg och väntas vara färdigställt runt år 2030. I planen för den nya stadskärnan igår även ny offentlig konst och nu har kommunen startat ett konstprogram för att ta reda på vilken konst som efterfrågas av invånarna.

– Tanken är att ta fram en vision för konsten i Sundbybergs nya stadskärna som förbinder stadens historia med stadens framtid, säger Janine Seldenthuis, konstansvarig på Sundbybergs stad och projektledare för konstprogrammet.

Nya invånare

Sundbyberg har länge präglats av fabrikerna i kommunen och setts som en arbetarklasstad, vilket även avspeglats i den konst som finns idag, menar Janine Seldenthuis.

– Nu är det andra personer som bor i kommunen och stadens identitet förändras med människorna. Därför är det viktigt att ta reda vad dagens invånare tycker är Sundbybergs identitet och vilka funktioner och teman de vill ha av framtida konstverk.

Tanken med konstprogrammet, är ta reda på vilken konst som ska finnas i den nya stadskärnan men också hitta tillfällig konst som ska finnas i staden under byggperioden för att göra byggprocessen lite lättare.

– Vi vet att det finns en oro inför bygget bland invånarna och hoppas att konst kan försköna bygget något och göra det lite roligare under byggperioden.

Just nu är projektet inne i en dialogfas där man försöker samla in så mycket tankar och idéer från de som bor och vistas i kommunen. Bland annat har projektgruppen intervjuat beslutsfattare, personer från föreningsliv och civilsamhälle för att få reda på vad Sundbyberg representerar för individen.

– Vi vill att alla invånare ska känna att konsten är för dem, även den enskilda rösten är därför viktig.

Förutom intervjuer kommer kommunen samla in tankar och åsikter med hjälp av enkäter i sociala medier. Det kommer även anordnas workshops för ungdomar och familjer. Utöver det tar kommunen även emot förslag och idéer via mejl.

Fokus på skapande

Workshopsen kommer att vara utspridda i kommunens stadsdelar. Fokus kommer att ligga på skapande aktiviteter för att kunna nå så många som möjligt, då det ibland kan vara lättare att uttrycka sig genom skapande om man inte har språket, menar Janine Seldenthuis.

Efter dialogfasen ska alla tankar och idéer bearbetas och analyseras. Janine Seldenthuis är noga med att understryka att det inte endast är majoritetens åsikter som kommer beaktas.

– Vi kommer även ta hänsyn till den enskilda individens tankar och idéer.

Då konstprogrammet är i startgroparna är det ännu oklart när de första konstverken kan vara på plats.