Stockholm ligger långt efter när det kommer till byggandet av idrottsanläggningar i förhållande till befolkningsökning. Det har Mitt i skrivit om tidigare.

För att lösa det måste staden nyttja redan existerande miljöer på nya och mer effektiva sätt.

Snöröjning av fotbollsplaner är ett av dem.

Under pandemivintern 2021 stängde alla stadens idrottshallar. För att barn och unga ändå skulle kunna idrotta ökade man därför tillfälligt snöröjningen och la till nio fotbollsplaner på listan, som innan det bestod av 17 planer.

I och med att budgeten för 2022 antogs i kommunfullmäktige, blev dessa nio extra planer permanent tillagda på listan, och ett tillskott på 3,5 miljoner adderades.

Inte bara fotboll

Farsta IP är en av de planer som kan användas även vintertid, vilket ger fler tillträde till de två fullstora inomhushallarna, eftersom fotbollslagen på det här sättet kan fortsätta sina träningar utomhus året runt.

Även andra sporter kan nyttja planen på vintern, som rugby, gymnastik och spikeball.

Karin Ernlund (C) är idrottsborgarråd och glad över att det nu finns fler planer på listan.

– Nu finns det en snöröjd fotbollsplan inom rimligt avstånd för de flesta stockholmare.

Snöröjningen på Farsta IP:s elvamannaplan tar allt ifrån en timme, till flera timmar.

– Det beror på hur mycket snö det kommit, och hur blöt den är, berättar arbetsledaren Malin Lindström.

Tvättat granulat

Plogen Malin Lindström använder är försedd med en tjock, mjuk gummikant för att gräset inte ska bli förstört. Svårare är det med granulatet. De små mikroplasterna som ligger utspridda över planen för att gräset i större utsträckning ska bete sig som naturgräs och resa sig upp efter att det trampats på.

– Granulatet följer med snön, men vi lägger all snö på två uppsamlingsområden. När snön sen smälter kan vi borsta upp granulatet och lägga det i stora big bags. Sedan skickar vi det till tvätteriet utanför Gubbängen, innan vi lägger tillbaka det igen, säger Malin Lindström.

Karin Ernlund tittar ut över planen i Farsta och säger att det finns två huvudsakliga anledningar till varför snöröjning av fotbollsplaner är viktig.

– Först och främst handlar det om att utnyttja våra befintliga idrottsytor bättre, eftersom vi har ett stort underskott. Men sen handlar det också om att vi vill få ut människor. Vi vill att fler ska idrotta ute även på vintern.