Träffpunkterna för äldre i Hässelby-Vällingby har redan slagit upp dörrarna, vilket Mitt i berättat tidigare. Nu har även ideella organisationen Äldrekontakt dragit igång sina fikasöndagar igen.

– Det känns helt fantastiskt att vara igång igen, säger verksamhetschefen Therese Gyll.

https://www.mitti.se/nyheter/de-har-gatt-langre-an-till-mecka/repucw!f89ZYmWpkh@FxztTBA1LvQ/

Äldrekontakt ordnar genom sina volontärer fikaträffar en söndag i månaden för ensamma äldre. Fikat hålls hemma hos volontärerna som bor i samma område som de äldre.

Flera fikagrupper i västerort

Äldrekontakts volontärer finns i 34 kommuner i landet och i de flesta stadsdelar i Stockholm.

I Hässelby-Vällingby finns två fikagrupper. Man finns även bland annat i Bromma, Spånga och Järfälla.

– Under pandemin har vi bara haft kontakt med de äldre på telefon. Vi har handlat matvaror och medicin åt dem i stället, berättar Therese Gyll.

https://www.mitti.se/nyheter/de-hjalper-vasterorts-aldre-med-matkassarna/reptdv!cdwQix7An91xSx4ljyS1A/

Nya säkerhetsrutiner med munskydd och antigen-tester mot smittspridning har tagits fram. Allt för att vara så varsamma som möjligt om sina gäster, som har en snittålder på 87 år.

– 60 procent av besökarna är helt analoga. Och minst hälften av dem har problem att röra sig, säger Therese Gyll.

Har tappat volontärer

Äldrekontakt får hjälp av hemtjänsten och distriktssköterskorna för att hitta personer som känner sig ensamma. Men organisationen behöver fler frivilliga.

https://www.mitti.se/nyheter/aldretraffarna-har-slagit-upp-dorrarna-igen/repuhr!ilPPFOxBfXdu8UqaelV0gQ/

– Vi har volontärer som har anhöriga som insjuknat eller som själva blivit sjuka under pandemin. En del har också barn som börjat på verksamheter och som därför inte kan hjälpa till längre. Vi är i stort behov av fler som vill göra skillnad.

Hur är en bra volontär?

– En person som är verkligt genuint intresserad av att hjälpa äldre, och någon som bryr sig på riktigt. Som fikavärd måste man även ha ett tillgängligt hem utan alltför många trappor. Att bo på andra våningen eller högre utan hiss blir tyvärr svårt.

– Och det är inte fel att ha energi och driv när man ringer till de äldre, som ibland är lite blyga. Våra gäster ska ju känna sig peppade och våga komma.

Hur mår era fikagäster nu?

– Alla mår inte bra. Det har varit en jättetuff tid. De var redan innan pandemin väldigt isolerade och isoleringen har ju bara ökat. Jag anser att fikasöndagarna aldrig varit viktigare, säger Therese Gyll.