Tillbaka. "Att fikastunderna hålls hemma hos volontärerna gör att det blir en hemtrevlig miljö. De äldre får se härliga hem och är kvar i sitt närområde. Det finns saker att prata om", säger Therese Gyll. Bild från en av de första fikaträffarna efter sommaren. Foto: Pekka Pääkkö

Nu ska äldres isolering under pandemins brytas

Det är hög tid för härligt häng igen för flera äldre i västerort. Ideella Äldrekontakt har dragit igång sina fikaträffar på nytt. Men man letar febrilt efter frivilliga fikavärdar.

  • Publicerad 21:59, 7 okt 2021

Träffpunkterna för äldre i Hässelby-Vällingby har redan slagit upp dörrarna, vilket Mitt i berättat tidigare. Nu har även ideella organisationen Äldrekontakt dragit igång sina fikasöndagar igen.

– Det känns helt fantastiskt att vara igång igen, säger verksamhetschefen Therese Gyll.

De har gått längre än till Mecka

Äldrekontakt ordnar genom sina volontärer fikaträffar en söndag i månaden för ensamma äldre. Fikat hålls hemma hos volontärerna som bor i samma område som de äldre.

Flera fikagrupper i västerort

Äldrekontakts volontärer finns i 34 kommuner i landet och i de flesta stadsdelar i Stockholm.

I Hässelby-Vällingby finns två fikagrupper. Man finns även bland annat i Bromma, Spånga och Järfälla.

– Under pandemin har vi bara haft kontakt med de äldre på telefon. Vi har handlat matvaror och medicin åt dem i stället, berättar Therese Gyll.

De hjälper Västerorts äldre med matkassarna

Nya säkerhetsrutiner med munskydd och antigen-tester mot smittspridning har tagits fram. Allt för att vara så varsamma som möjligt om sina gäster, som har en snittålder på 87 år.

– 60 procent av besökarna är helt analoga. Och minst hälften av dem har problem att röra sig, säger Therese Gyll.

Har tappat volontärer

Äldrekontakt får hjälp av hemtjänsten och distriktssköterskorna för att hitta personer som känner sig ensamma. Men organisationen behöver fler frivilliga.

Äldreträffarna har slagit upp dörrarna igen

– Vi har volontärer som har anhöriga som insjuknat eller som själva blivit sjuka under pandemin. En del har också barn som börjat på verksamheter och som därför inte kan hjälpa till längre. Vi är i stort behov av fler som vill göra skillnad.

Hur är en bra volontär?

– En person som är verkligt genuint intresserad av att hjälpa äldre, och någon som bryr sig på riktigt. Som fikavärd måste man även ha ett tillgängligt hem utan alltför många trappor. Att bo på andra våningen eller högre utan hiss blir tyvärr svårt.

– Och det är inte fel att ha energi och driv när man ringer till de äldre, som ibland är lite blyga. Våra gäster ska ju känna sig peppade och våga komma.

Hur mår era fikagäster nu?

– Alla mår inte bra. Det har varit en jättetuff tid. De var redan innan pandemin väldigt isolerade och isoleringen har ju bara ökat. Jag anser att fikasöndagarna aldrig varit viktigare, säger Therese Gyll.

Tre verksamheter för äldre som vill ha kul

Äldrekontakt ordnar fikaträffar en söndag varje månad för cirka 550 äldre landet runt. Totalt har man 800 volontärer som är fikavärdar, chaufförer eller bakar till fikat.

Organisationen finansieras främst genom gåvor och bidrag. Större bidragsgivare är bland annat Socialstyrelsen, Stockholms stad och privata företag.

Är du äldre och vill komma på Äldrekontakts fikaträffar kan du ringa 076-946 45 00 på vardagar, eller besöka deras hemsida: aldrekontakt.se.

De tre aktivitetscentran, eller träffpunkterna, i Hässelby-Vällingby innehåller bland annat jympa, bingo, fika, filmvisningar, föreläsningar och kurser:

Hässelgårdens träffpunkt (Ormängsgatan 10, Hässelby gård)

Fästmanssoffans träffpunkt (Starbovägen 67, Nälsta)

Växthusets träffpunkt i Vällingby centrum (Ångermannagatan 162, Vällingby)

Promenadgruppen i Hässelby drogs igång av Hässelby strands kyrka under 2020. Alla tisdagar och torsdagar klockan 10.00 ordnar man promenader med lite enklare jympa som start. Man träffas utanför Hässelby strands kyrka.

Källa: Äldrekontakt, Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning samt Hässelby strands kyrka

Visa merVisa mindre