I drygt ett år har Tibblebadet stått utan besökare. Inne i lokalen är det nu sju grader kallt och på golvet ligger ett vitt dam från pulversläckare som någon oinbjuden sparkat sönder.

Flera gånger har det varit inbrott i det nu öde badet som ska jämnas med marken senare i år.

– Det är en av anledningarna till att vi måste riva det, en tom lokal lockar till sig besökare, säger Johan Algernon.

1974 stod det då toppmoderna Tibblebadet klart. Nu har en utredning visat att byggnaden är så sliten att den inte går att använda till något annat. Livslängden är helt enkelt uppnådd – och en renovering skulle bli allt för kostsam.

En baddräkt, en simlina och en ensam simfot ligger kvar på botten av bässängen i Tibblebadet. Snart ska badet rivas.

En baddräkt, en simlina och en ensam simfot ligger kvar på botten av bässängen i Tibblebadet. Snart ska badet rivas.

Mikael Andersson

Passar på

Därför tar kommunen fram en ny detaljplan för Tibbleområdet som ska utreda möjligheterna till ny byggnation.

– Det här är ett väldigt kul men omfattande projekt, Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Rockader

Efter en fördjupad utredning av hela området, som startade 2021, kom fyra alternativa förslag på bordet och nu har styrande politiker enats om en väg framåt.

Förslaget de landat i innebär att att olika verksamheter ska byta plats och byggas nya. Där badet ligger planeras i stället ett nytt sportcentrum.

Johan Algeron (M) och Hans Ahlgren (L) menar att förslaget var bästa av alla tänkbara, dels för att ingen verksamhet måste evakueras under byggtiden.

Johan Algeron (M) och Hans Ahlgren (L) menar att förslaget var bästa av alla tänkbara, dels för att ingen verksamhet måste evakueras under byggtiden.

Mikael Andersson

– I år ska vi riva badet och bygga en vägg mot sportcentrum, när det nya sportcentrum är klart kan vi riva det gamla, säger Johan Algernon (M).

Efter det är tanken att påbörja byggnationen med en ny gymnasieskola där sportcentrum ligger idag.

Den nya skolan ska enligt förstudien bli fyra till fem våningar för att täcka behovet i framtiden.

– Tibble gymnasium är idag väldigt populär, och väldigt välfylld.

Tanken är också att ett nytt skyddsrum kan byggas i det nya gymnasiet eller sportcentrumet. Tibble teater ska vidare hamna i någon av de nya byggnaderna.

Här är planen som nu ska utredas vidare. Det mest i området ska byta plats byggas nytt.

Här är planen som nu ska utredas vidare. Det mest i området ska byta plats byggas nytt.

Täby kommun

Tibble 2.0 skrotas

Tidigare har det funnits andra planer för området. 2018 vann förslaget Tibble 2.0 arkitekttävlingen som kommunen anordnat, men den planen visade sig vara ”mycket komplext att genomföra” och var inte ”ekonomiskt försvarbar” enligt studier.

– Samtidigt har vi haft stor nytta av förslaget, som gett oss nya infallsvinklar, säger kommunalråd Hans Ahlgren (L).

De berättar att de landande i det nuvarande förslaget av flera anledning. Bland annat handlar om att de inte behöver evakuera någon verksamhet då alltihop byggs i etapper.

– Sen är det den bästa planeringsekonomin, då de nya bostäderna ger kommunen intäkter, säger Johan Algernon.

För i planen kommer fyra nya bostadskvarter att byggas där Tibble gymnasium idag ligger. Det kommer vara det sista steget i förändringen och ska stå färdigt 2038.

Öppna upp Tibble station

Även Tibble station berörs av förslaget.

– Vi vill öppna upp och skapa nya entréer in till Täby, med torg och mer liv och rörelse runt stationen som idag ligger lite i skymundan, säger Johan Algernon.

Samtidigt som badet rivs och en ny detaljplan skapas, något som beräknas ta fyra år, börjar nu det stora planeringsarbetet. Efter att detaljplanen vunnit laga kraft kan spaden sättas i marken.

Nu väntar dialog med Täbybor.

– Det kommer vara viktigt med tidiga informationsinsatser, då arbetet berör många Täbybor och verksamheter, så som kyrkan och äldreboenden som ligger nära. Det är ett stort och komplext arbete och det kommer att ta tid innan allt är klart, säger Johan Algernon.