Kallhäll blir nu det fjärde området i Järfälla där kommunen sätter in ordningsvakter.

– Vi har med den nya lagstiftningen fått större möjligheter att använda oss av ordningsvakter. De har tidigare satts in vid ordningsstörningar men nu har de uppdraget att jobba mer med det trygghetsskapande arbetet, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med den nya lagstiftningen som trädde i kraft efter årskiftet kan ordningsvakter nu användas som ett komplement till polisen för att upprätthålla allmän ordning och främja trygghet. Ordningsvakterna får i och med det en längre utbildning och mer befogenheter – bland annat får de transportera omhändertagna personer, kroppsvisitera och förstöra beslagtagen alkohol.

Polisen positiv

Polisen har gett kommunen tillstånd att använda ordningsvakter inom ett område som sträcker sig från Kallhällsparken till centrum.

– Samverkan med både ordningsvakter och kommunen är av oss stor vikt för oss. De bidrar till lägesbilden och skapar förutsättningar till ett effektivt trygghetsskapande arbete, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Eva Ullberg är tydlig med att ordningsvakterna inte sätts in på grund av att det varit ett ökat antal ordningsstörningar i centrum. De väktare som funnits i området kommer att fasas ut när ordningsvakterna tar över.

– Ordningsvakter har möjligheten att med kontinuerlig närvaro bygga relationer och dialog med de boende i området. Det här kommer att det kommer att bidra till att skapa en tryggare atmosfär i Kallhäll.

Finns det inte en risk att känslan av otrygghet ökar när mer uniformerad personal patrullerar?

– För vissa kan det säkert kännas lite ovant till en början, men jag tror att människor snabbt kommer att inse att de är där för att öka samhällets närvaro och tryggheten i området.

Kommunen har sedan tidigare beviljats att sätta in ordningsvakter i Jakobsberg, Söderhöjden och Viksjö. Nyligen sattes även övervakningskameror upp i Kallhäll.