På senare tid har tekniken gjort sig allt mer känd genom att på sekunder kunna skapa texter, musik och bilder vars avsändare lika gärna kunnat vara en människa. Utöver det är AI snabbt på väg att bli en ovärderlig hjälpreda inom forskning, sjukvård och media.

Faktum är att ingressen ovan – alltså den fetade texten som inleder ­artikeln – är skriven av chattroboten ChatGPT. Resten av texten står dock undertecknad för.

Greg Fitzpatrick och Håkan Lidbo öppnar Sveriges första museum för AI, artificiell intelligens.

Greg Fitzpatrick och Håkan Lidbo öppnar Sveriges första museum för AI, artificiell intelligens.

Jaime Reyes (människa), bildförbättring av Topaz (AI)

Bota cancer

I Skrapan på Götgatan öppnar nu The Museum For Artificial Intelligence. Där ska konstnärliga alster med koppling till tekniken ställas ut.

– Det blir ett museum i och med att utvecklingen går så pass fort att även det nyaste vi kan visa är musealt dagen efter, säger Håkan Lidbo som tillsammans med Greg Fitzpatrick står bakom satsningen.

Båda har gedigna cv:n inom konst och musik.

– Jag tror att konstnärer är de som är bäst lämpade att gestalta och fundera kring vad som händer kring AI just nu. Vi har de bästa förutsättningarna att göra det begripligt.

En genre som ska få ta mycket plats är New Media Art – fritt översatt till teknikbaserad konst. Det ska gå att titta på verk som genererats av AI, som tagits fram med algoritmer eller alster som kommenterar människans roll i relation till AI.

Förhoppningen är även att museet ska bli en plats för samtal om framtiden och AI:s inverkan på människor och samhällen.

– AI skulle kunna bota cancer, lösa konflikter och slå hål på fake news. Eller leda till att många av oss förlorar våra jobb, att vi inte kan skilja på vad som är sant och falskt så internet blir värdelöst. Det blir knepigt om vi inte pratar om det.

Den här bilden skapade AI:n när vi bad den om en bild inifrån museet.

Den här bilden skapade AI:n när vi bad den om en bild inifrån museet.

Skapad av OpenGPT4 efter instruktioner av Rosa Ingemarsson

Som kärnkraft

I sig själv är AI varken gott eller ont, menar han.

– Det är som kärnkraft. Antingen kan det användas för att värma hus eller på dumma sätt. Sedan är Greg en teknikoptimist och jag en pessimist, så vi är en bra kombo.

Som det ser ut nu ska museet finnas i ett år.

– Vi hoppas väcka en medvetenhet om att vi lever i en speciell tid.

The Museum For Artificial Intelligence öppnar 15 ­november.