I början av oktober rapporterade Mitt i om att Rinkeby bibliotek snart skulle stängas för renovering i en månad. Nu har portarna återigen slagits upp för allmänheten.

– Det har målats om, möblerats om, öppnats upp ytor, köpts en del nya hyllor och möbler. Man har jobbat mycket med olika zoner och försökt tänka på hur besökarna kommer ta sig an rummet, säger kulturborgarråd Jonas Naddebo (C), som fanns på plats under öppningen.

Biblioteket hade inte rustats upp sedan 90-talet och har varit rejält kantstött, och med skymd sikt och mörka skrymslen här och var. Förutom att göra lokalerna fräschare var syftet med renoveringen även göra platsen tryggare och mer överskådligt för personalen.

– Rinkeby har varit ett tryggt bibliotek även innan, men genom att tänka på hur man jobbar med sådana frågor passar man på att jobba förebyggande och för att ytorna ska bli mer öppna och överskådliga. Datorerna har till exempel placerats vid receptionen, så att personalen enkelt kan hjälpa till om någon behöver, säger Jonas Naddebo.

Besök helst inte

Han hoppas på att biblioteket ska vara till glädje för många, men just nu vill han helst inte se så många besökare alls.

– Vi befinner oss i en pandemi. Vi försöker dock ha öppet så mycket vi kan så att vi kan sprida ut besöken; framför allt för de som verkligen behöver komma för att få tillgång till datorer, scanner och skrivare eller hålla sina myndighetskontakter och söka jobb. Det är en extremt viktig samhällsfunktion som biblioteken har, säger Jonas Naddebo.

Kristofer Gren, enhetschef för biblioteken i Järva, tillägger:

– Vi kommer lägga upp filmer på våra sociala kanaler om hur renoveringen blivit, där kan man titta om man är nyfiken. Vi är väldigt stolta och det kommer bli ett stort lyft, särskilt kommande år då vi fortsätter ha Nobel i Rinkeby och Tensta här (när Nobelpristagaren i litteratur bjuds in till biblioteket, reds. anm.).

Även han är stolt över renoveringen, och det faktum att personalen fått vara med i processen.

– Allt började med att vi hade workshops för att ta in personalens åsikter och idéer, så det känns som att arbetet blivit så bra det kunnat bli. Nu hoppas vi på att pandemin snart är över så att Järvaborna kan nyttja det här fullt ut, säger han.