Maria Brännmark, Alicia Holmgren och Josefin Sandberg ser fram emot att välkomna besökare till Årsta bibliotek. Foto: Mimmi Epstein

Nu öppnar Årsta bibliotek igen

Ny läshörna för barn, tillgänglighetsanpassad entré, skaparverkstad och nya möbler. Efter att ha varit stängt ett år öppnar nu Årsta bibliotek efter renoveringen. Kulturskolans lokaler har också fått ett lyft.

  • Publicerad 09:27, 12 maj 2022

Den första maj förra året stängde Årsta bibliotek för renovering. Sedan dess har man haft en del programpunkter på andra platser, till exempel med bokbussen.

Nu är det dags för återinvigning av biblioteket som bland annat bjuder på nya, tidigare stängda utrymmen. Ett arbetsrum är till exempel omgjort till en liten skaparverkstad där man ska kunna ha bokcirklar och andra aktiviteter. En ny familjehörna har byggts på barnavdelningen och lokalerna har tillgänglighetsanpassats. Entrén har flyttats, till vad som en gång var bibliotekets originalentré.

– Det är en blåklassad byggnad så det var varit viktigt att bevara kulturvärdena. Ett ledord har varit tillgänglighetsanpassning, säger bibliotekarien Maria Brännmark.

När besökarna har tillfrågats om vad de vill ha på på biblioteket har många sagt fler läsplatser och ställen att sitta på.

– Och så har det blivit. Dessutom har vi fått ny belysning, säger Maria Brännmark.

Hur känns det att öppna?

– Det känns jättekul att ställa i ordning allt och kunna välkomna besökarna igen. Det är ett populärt bibliotek och många har frågat när vi öppnar, säger bibliotekarien Josefin Sandberg.

Kulturskolans lokaler har också rustats upp och tanken är att biblioteket och skolan ska samarbeta och kunna låna varandras lokaler framöver.

Skaparrum. Detta var tidigare ett arbetsrum men här är tanken att det ska kunna vara skaparverkstad och bokcirklar. Foto: Mimmi Epstein

Barnhörna. En ny läshörna för de minsta har byggts i biblioteket. Foto: Mimmi Epstein

Invigning den 14 maj!

Den 14 maj, med start klockan 11, återinvigs Årsta bibliotek. Det blir bland annat barnköruppträdande, tal och möjlighet att göra sin egen bilderbok. Dessutom: konstutställning i foajén och en dragspels- och gitarrensemble.

Kulturskolans lokaler invigs samtidigt och där bjuds det på musik, teater och prova på-aktiviteteter.

Här kan du läsa programmet: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/nyinvigning-av-årsta-bibliotek.

Visa merVisa mindre

Ny entré. Numera går man in till biblioteket från en ny ingång. Foto: Mimmi Epstein

Årsta centrum och biblioteket färdigställdes 1953. Foto: Mimmi Epstein