Den första maj förra året stängde Årsta bibliotek för renovering. Sedan dess har man haft en del programpunkter på andra platser, till exempel med bokbussen.

Nu är det dags för återinvigning av biblioteket som bland annat bjuder på nya, tidigare stängda utrymmen. Ett arbetsrum är till exempel omgjort till en liten skaparverkstad där man ska kunna ha bokcirklar och andra aktiviteter. En ny familjehörna har byggts på barnavdelningen och lokalerna har tillgänglighetsanpassats. Entrén har flyttats, till vad som en gång var bibliotekets originalentré.

– Det är en blåklassad byggnad så det var varit viktigt att bevara kulturvärdena. Ett ledord har varit tillgänglighetsanpassning, säger bibliotekarien Maria Brännmark.

När besökarna har tillfrågats om vad de vill ha på på biblioteket har många sagt fler läsplatser och ställen att sitta på.

– Och så har det blivit. Dessutom har vi fått ny belysning, säger Maria Brännmark.

Hur känns det att öppna?

– Det känns jättekul att ställa i ordning allt och kunna välkomna besökarna igen. Det är ett populärt bibliotek och många har frågat när vi öppnar, säger bibliotekarien Josefin Sandberg.

Kulturskolans lokaler har också rustats upp och tanken är att biblioteket och skolan ska samarbeta och kunna låna varandras lokaler framöver.