Göteborg

Sätt igång, vänta inte. Det är belysningsbranschens uppmaning till alla fastighetsägare som står inför stora utmaningar när lysrören i Europa nu ska fasas ut.

För Göteborg innebär det att flera tusentals lysrör ska bytas ut på förskolor, äldreboende, bibliotek – i alla offentliga lokaler helt enkelt.

– När ett lysrör slutar fungera, kommer verksamheten eller hyresgästen att behöva ersätta med de nya LED-lysrören. I majoriteten av fallen finns redan ersättningsalternativ som passar befintlig armatur, säger Freja Elmsjö, enhetschef bygg, utemiljö och säkerhet, Göteborgs stad.

Stoppa kvicksilver och spara el

Det är på grund av ett EU-beslut som kvicksilver nu förbjuds i belysningsprodukter. Redan 24 februari blev det olagligt att föra in cirkellysrör och kompaktlysrör, resten försvinner i augusti i år.

– Det finns inga gigantiska lager, vi har haft leveransproblem redan innan med allt som händer. Det är bara att agera, säger Belysningsbranschens vd Mikael Castanius.

Utfasningen innebär att varje lysrör i varenda byggnad över hela landet måste bytas till LED.

Det är nästan omöjligt att veta exakt hur många det rör sig om, men belysningsbranschen räknar med att det handlar om 17 miljoner armaturer i Sverige den kommande femårsperioden.

Hur många lysrör måste bytas i kommunen?

– Det är svårt att göra en rimlig uppskattning här, eftersom det är hyresgästerna som ansvarar för att byta lysrör när de går sönder, säger Freja Elmsjö.

Men det bör inte bara ses som ett problem. Bytet innebär stora energibesparingar.

– Utfasningen kan innebära en viss ökning av kostnader initialt vad gällande att ersätta lysrör och armaturer när de nått sin livslängd. Men det innebär även en kraftig minskning av energiförbrukningen vilket vi bedömer till minst en halvering, 50 procent, säger Freja Elmsjö.

Här är ljusskällorna som blir först ut att fasas ut först. Kvadratiska och cirkelformade lysrör.

Här är ljusskällorna som blir först ut att fasas ut först. Kvadratiska och cirkelformade lysrör.

Energimyndigheten

Här är ljusskällorna som blir först ut att fasas ut först. Kompaktlysrör.

Här är ljusskällorna som blir först ut att fasas ut först. Kompaktlysrör.

Energimyndigheten

 Klara Orreteg