Torsdagen den 9 december så är det dags för årets upplaga av Julerian i Bro centrum. Foto: Mostphotos / Åsa Sommarström

Nu kommer julen till Bro centrum

Alltifrån charkuterier till handgjorda ljus säljes på Julerian. Mellan 15-19, idag är det dags för årets upplaga av julmarknaden i centrala Bro.

  • Publicerad 11:25, 9 dec 2021

Den 9 december välkomnas allmänheten till en julmarknad i Bro där centrum fylls med försäljare som säljer alltifrån charkuterier till handgjorda ljus.

Det finns också möjlighet att få träffa tomten och pröva Brogrillens speciellt framtagna Julerianrulle.

När marknaden är slut avslutas allting med en maffig eldshow, sevärt enligt arrangörerna.

Julmarknader hölls förr i de flesta svenska städer, ofta på eller från Tomasdagen den 21 december, medan tidpunkten nuförtiden varierar.

Fyllde på förråden

På julmarknaden i staden kunde man handla julklappar, mat och godsaker. Man kunde köpa allt det som inte fanns hemma i byn, men även stadsborna fick möjlighet att fylla på förråden inför helgen. Julmarknaderna saknade stress och trängsel. Det handlade om stillsam handel inför julhelgen.

De flesta varorna salufördes av stadens hantverkare och handelsmän, samt av en del av det kringflackande marknadsfolket, som här bjöd ut krimskrams lämpligt som julklappar särskilt åt fattigt folk.

Under de tider när hembränningen var förbjuden var julbrännvinet en viktig marknadsvara.

Fram till 1800-talets mitt fyllde julmarknaderna en viktig funktion, men sedan ersattes de alltmer av handel i de butiker som då börjat växa fram längs städernas storgator.

Julerian

När? Torsdag den 9 december klockan 15 till 19.

Plats: Bro centrum.
Arrangör: Centrumledningen Bro centrum

Upplands-Bro avråder från besök inom äldreomsorgen

Kommunen agerar i syfte att skydda de äldre från smitta. Under torsdagen den 13 januari tog äldre- och omsorgsnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) ett ordförandebeslut. Beslutet är en avrådan från att besöka kommunens äldreomsorg i syfte att skydda de...fredag 14/1 14:02

Flest antal nya coronafall – någonsin

Smittspridningen skjuter i höjden i Upplands-Bro. Under årets första vecka så konstaterades rekordmånga nya fall av covid-19 i Upplands-Bro.torsdag 13/1 18:57