Nu kommer konstnären Hilma af Klint tillbaka till Adelsö. Sommaren 2025 öppnar föreningen Hilma af Klints ateljé nämligen besökscenter och konstnärsresidens i prästgården på ön.

– Vi är mitt i Hilma af Klint-marker här. Det var här hon gick på ängarna och skogarna och skapade sina uppfattningar om världen som lade grund för hennes konstnärskap. Detta är utsikterna som var inpräntade i Hilma af Klints liv, säger Hedvig Ersman, släkting till Hilma af Klint och ordförande i föreningen.

Menhammar äger gården

Det är Menhammars stuteri på Ekerö som äger gården där Hilma af Klint Center Adelsö ska öppna.

– De köpte fastigheten för marken i första hand och prästgården har stått tom i drygt ett år. Så när vi berättade om våra intentioner föll alla bitar på plats, säger Hedvig Ersman.

Besökscentrumet kommer vända sig alla som har ett intresse för Hilma af Klints och hennes konst, men det kommer även fokusera på hennes andliga övertygelser och på övriga personer i nätverken omkring henne.

Samma anda som Mårbacka

– Vi har som målsättning att bli en plats i samma anda som Mårbacka eller Sundborn. Det blir inte en ersättning för ett framtida museum utan en plats som visar alla delar av Hilma af Klints konstnärskap och hennes förankring på Adelsö. 

Centret kommer ha ett program för konstnärsresidens, kurerat av galleristerna Carl och Katharine Kostyál. Först ut sommaren 2025 är konstnären Camilla Engström.

– Vi vill inte bara vara förankrade i historien utan också låta Hilma af Klints skapande bli inspiration för dagens konstnärer, säger Hedvig Ersman.

På sikt hoppas föreningen att kunna återskapa en kopia av den ateljé som Hilma af Klint hade vid färjeläget på Munsö.

– Det ligger det oss varmt om hjärtat och när vi får till det så kommer det bli navet i verksamheten. Men det ligger längre fram i framtiden.