Den 12 november är det vernissage för utställningen "In Plan Sight" på Fullersta gård.

– Han är en fotograf som befinner sig i slutet av sin karriär, men på ett sätt är han mer engagerad och efterfrågad än någonsin. Han har precis varit med på en utställning i Brixton där man samlade de mest intressanta nya svarta brittiska konstnärerna, säger Kristina Lindemann, kultursamordnare på Fullersta gård.

Utställningen är en överblick av Phillips arbete från 1960-talet till i dag.

– Han fotar London och Notting Hill på 60-talet, det ser inte alls ut som i dag, då var det många invandrare från Karibien som bodde där. Han fotar vänner på gatan, karibiska begravningar och musiksammanhang. Han är en sorts krönikör för sin community och visar olika kulturella avtryck genom tiden, säger Kristina Lindemann.

Även kända personer som Muhammad Ali, Steve McQueen och Jimi Hendrix hamnade framför Charlie Phillips kamera, men endast några av dessa bilder finns bevarade. En bild av Muhammed Ali ingår i utställningen. 

Foton låg i en skokartong

Charlie Phillips har också fotat många demonstrationer mot rasdiskriminering. Hans bilder är dokument över det som under de senaste åren har aktualiserats i "Black Lives Matter"-rörelsen och i Steve McQueens tv-serie "Small Axe" från 2020.

Charlie Phillips kom till Storbritannien som 11-åring. När han var 14 år fick han en kamera av en soldat och började fota.

– Han har inte tjänat några stora pengar på fotografin. Han har haft andra jobb och drivit restaurang. Vissa av bilderna låg i en skokartong under en säng och var lite bortglömda, säger Kristina Lindemann.

Det stora erkännandet har kommit sent. Tidigare i år fick han utmärkelsen Order of the British Empire, som är en av de största utmärkelserna, för att han visar upp den här delen av brittisk historia.

Fullersta gårds ambition är att visa konstnärsskap som inte visas på andra ställen i Stockholm och hoppas att Charlie Phillips kan locka en bred publik.

– Han visar hur en stadsdel utvecklas genom människorna. Det är intressant även när man tittar på Stockholm, frågor som segregation och gentrifiering är ju aktuella här med.