Kvällen den 19 juni gick Täby kommun gick ut med en avrådan att inte bada vid Näsaängsbadet, vid Värtan i Näsbypark. Detta efter att kommunen fått tillbaka provsvaren från de vattenprover som togs den 12 juni som visade att vattenkvalitén var otjänlig då det fanns förhöjda halter av intestinala enterokocker, en tarmbakterie.

Flera Täbybor har berättat för Mitt i att badkläder luktat illa efter att de badat och att det luktat på stränderna.

– Det är en tarmbakterie som kan komma från avlopp eller från djur. Man kan få magsjukesymtom, säger Lena Lidö, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Södra Roslagens miljö och hälsoskyddskontor i ett mejl tidigare till Mitt i.

Nu kan du bada igen

Nu har nya prover tagits vid sjön som visar att vattnet återigen är tjänligt och kommunens avråden finns inte längre kvar.

Kommunen kan inte uttala sig om varför det var tarmbakterier i vattnet och kommer inte utreda var de kan ha kommit ifrån.

– En provtagning ger en ögonblicksbild av hur vattenkvaliteten är lokalt vid provtagningsplatsen och anledningen till höga värden av bakterier kan vara väldigt många. Nu när omprovet visar att badvattnet är tjänligt igen utreder vi inte orsaken till det tidigare vattenprovet, säger Jenny Holmberg i ett mejl till Mitt i Täby.

Finns något kommunen kan göra för att undvika att det sker igen? 

– Vi fortsätter att ta badvattenprover kontinuerligt över sommaren för att ha koll på badvattenkvaliteten vid Täbys anlagda badplatser. Resultaten finns sedan att ta del av på vår webbplats, skriver hon.

Under sommaren tar Täby kommun minst fyra prover av badvattenkvaliteten vid kommunens anlagda badplatser som är Täbybadet, Hägernäsbadet, Näsaängsbadet, Skavlöten, Ängsholmsbadet och Ullnabadet. För att få information om badvattenkvaliteten kan man besöka Havs- och vattenmyndighetens webbplats.