Utställningen Brodera ut texten visas genom fönstret. På den högra bilden testar Lena Wolmner, verksamhetschef, en av salongens soffor inför visningarna. Foto: Brodera ut texten/Gisela Ståle, Patrik Wirén

Nu kan du hyra en egen biograf i Bagis

Det har varit ett minst sagt tufft år för Bagarmossens Folkets hus som knappt haft någon publik verksamhet alls. Nu hoppas föreningen att besökare ska hitta tillbaka till lokalerna igen – bland annat med hjälp av exklusiva filmvisningar.

  • Publicerad 15:16, 16 apr 2021

Inte sedan Södra Sthlm filmfest arrangerades i oktober har stora salen på Folkets hus i Bagis använts. Men nu är det dags igen – även om det handlar om ytterst exklusiva tillställningar, berättar Lena Wolmner, verksamhetschef.

– Man får vara max åtta personer som bokar en tid och väljer den film man vi se utifrån ett antal titlar. Vi kommer göra det supermysigt i rummet för besökarna, lovar hon och betonar att popcorn givetvis ingår.

Bland filmerna märks hyllade titlar som "Spring Uje spring", "En runda till" och "Billie" om sångerskan Billie Eilish. 1 500 kronor kostar kalaset, vilket blir strax under 200 kronor per person för den som lyckas samla sju filmsugna vänner för en visning

– Vi vill vara tillgängliga och möta de förutsättningar som finns i området och förstår att alla inte kan betala 1 500 kronor. Men samtidigt är vi en ideell förening som ligger back. Just nu är det viktigast för oss att folk får veta att vi fortfarande brinner för vårt uppdrag att vara en lokal mötesplats, även om vi tvingas anpassa oss efter de restriktioner som finns, säger hon.

Brodera ut texten

Det som händer på Galleri Bagis just nu är dock helt gratis. Med hjälp av en projektor visas "Brodera ut texten" – med 122 000 följare på Instagram – sedan förra helgen på en vägg vid entrén dygnet runt under två veckor. Galleribesökarna tar del av konstnären Gisela Ståles humoristiska vardagsreflektioner genom att kika in genom fönstret..

– "Brodera ut texten" var den första utställningen vi hade, fast då med fysiska broderier. Den blev en jättesuccé och nu vill vi ge Bagisborna chansen att skratta och bli glada igen, berättar Lena Wolmner.

Kommer inte ge upp

I mars förra året kunde vi berätta om det tuffa läge som föreningen befann sig i. Pandemin innebar ett totalstopp av alla publika evenemang och intäkterna minskade rejält över en natt. Hjälpen då kom framför allt från engagerade lokalbor som klev in som andelsägare och från det kulturstöd som delades ut av staten. Men hur 2021 kommer landa ekonomiskt är ytterst oklart.

– Det ser inte bra ut för oss så här långt. Jag hoppas innerligt att folk vågar komma tillbaka till hösten, så vi ser att det går att komma igång igen. Vi kommer inte ge upp, och vi längtar efter att få träffa alla i stadsdelen igen, säger Lena Wolmner.

Filmer på Salong Bagis

Idomenia

Sagan om Björnarna

Raya and the last dragon

Nomadland

Spring, Uje spring

Sound of Metal

Ammonite

En runda till

White riot

Judas and the black Messaih

On the rocks

Billie

Tove  

Leonardo da Vinci

Up from the Streets

Visa merVisa mindre