Sugen på 30 rum och utsikt över äppellund och hästhagar? Låter ett eget gym och en flådig godsägartitel kul? I så fall har du nu chans att uppfylla drömmen. Om du har 59 miljoner över, vill säga.

Så mycket ligger nämligen det "föreslagna budstarten" på för Rastaborgs slott på Ekerö.

– Det är svårt att värdera eftersom det inte finns några likvärdigt jämförelseobjekt. Det kan bli budgivning som gör att priset stiger, säger Helen Larsson, mäklare på Erik Olsson som har hand om försäljningen.

Slottet har varit till salu i närmare tre veckor.

– För sådana här objekt finns det såklart färre möjliga köpare. Men jag tycker intresset har varit bra. Vi har haft flera visningar och har fler planerade.

Två flyglar

Slottet har 1 155 kvadratmeter boarea, med två flyglar där den ena är inredd med gym och bastu. Till huset hör även en grindstuga som just nu renoveras.

I den dryga sex tusen kvadratmeter stora trädgården finns bland annat 40 äppelträd och tio päronträd.

– Det finns väldigt mycket möjligheter att ha slottet både som privatbostad och verksamhet. Det ska bli spännande att se vad köparen gör med platsen, säger Helen Larsson.

Anor från 1600-talet

Sitt namn fick Rastaborg i slutet av 1600-talet då Johan Skytte Rasta köpte godset. Det slott som i dag står på tomten är från 1910 då godsägaren P.O Wallin byggde ut det.

Sedan dess har slottet haft en lång rad ägare, bland annat har Stockholms läns landsting tidigare haft ungdomsverksamhet här, och det har även använts som festlokal.