Köpläge. Rastaborgs slott är till salu. Foto: Erik Olsson fastighetsförmedling

Nu kan du bli slottsägare – för 59 miljoner

Sugen på ett eget slott? För 59 millar kan drömmen bli verklighet, på Rastaborgs slott på Ekerö.

  • Publicerad 14:54, 6 sep 2021

Det är svårt att värdera eftersom det inte finns några likvärdigt jämförelseobjekt.

Sugen på 30 rum och utsikt över äppellund och hästhagar? Låter ett eget gym och en flådig godsägartitel kul? I så fall har du nu chans att uppfylla drömmen. Om du har 59 miljoner över, vill säga.

Så mycket ligger nämligen det "föreslagna budstarten" på för Rastaborgs slott på Ekerö.

– Det är svårt att värdera eftersom det inte finns några likvärdigt jämförelseobjekt. Det kan bli budgivning som gör att priset stiger, säger Helen Larsson, mäklare på Erik Olsson som har hand om försäljningen.

Slottet har varit till salu i närmare tre veckor.

– För sådana här objekt finns det såklart färre möjliga köpare. Men jag tycker intresset har varit bra. Vi har haft flera visningar och har fler planerade.

Pampigt. Välkommen hem till slottet. Foto: Erik Olsson fastighetsförmedling

Guldigt. Kakelugnar finns i många av rummen i slottet. Foto: Erik Olsson fastighetsförmedling

Två flyglar

Slottet har 1 155 kvadratmeter boarea, med två flyglar där den ena är inredd med gym och bastu. Till huset hör även en grindstuga som just nu renoveras.

I den dryga sex tusen kvadratmeter stora trädgården finns bland annat 40 äppelträd och tio päronträd.

– Det finns väldigt mycket möjligheter att ha slottet både som privatbostad och verksamhet. Det ska bli spännande att se vad köparen gör med platsen, säger Helen Larsson.

Anor från 1600-talet

Sitt namn fick Rastaborg i slutet av 1600-talet då Johan Skytte Rasta köpte godset. Det slott som i dag står på tomten är från 1910 då godsägaren P.O Wallin byggde ut det.

Sedan dess har slottet haft en lång rad ägare, bland annat har Stockholms läns landsting tidigare haft ungdomsverksamhet här, och det har även använts som festlokal.

Vältränad. I en av flyglarna finns ett gym inrett. Foto: Erik Olsson fastighetsförmedling

Flott. För de 59 millarna får du bad under kristallkrona med utsikt över äppellund. Foto: Erik Olsson fastighetsförmedling

Slottet i siffror:

1910 byggdes slottet.

30 rum finns.

65 761 kvadratmeter är tomten.

59 miljoner kronor föreslår mäklaren att budgivningen ska starta på.

40 äppelträd växer i trädgården.

Källa: Erik Olsson fastighetsförmedling

Visa merVisa mindre

Ekeröalliansen öppnar för att pausa flyktingmottagande

Nyheter Men S ser inget behov av att säga nej Nästa år ska Ekerö ta emot 40 nyanlända, men var de ska bo är inte klart i dagsläget. Anser kommunen att det blir för svårt att lösa kommer de att säga nej till mottagandet.måndag 25/10 11:53

Vällingbypolisen: Ungdomsrånen ökar på hösten

Nyheter "Några kan komma på att de ska börja råna" Ungdomsrånen var få under sommaren, men vid inledningen av hösten har det skett en ökning i Vällingbypolisens distrikt. "Framförallt brukar ökningen av ungdomsrånen komma i oktober", säger...lördag 23/10 12:30

Bostadsplaner vid Ilända har fått nytt liv

Nyheter Beslut kan fattas nästa höst I över ett decennium har det puttrat i planer om bostäder på Tufa marin på Färingsö. Planerna var på samråd 2015 men sedan dess har det varit stiltje. Men nu börjar det hända grejer.fredag 22/10 16:48