Nu kan du bli personlig tränare på gymnasiet

Intresset för träning och hälsa växer. På Vallentuna gymnasium hakar man på trenden. I höst kan elever välja inriktningen personlig tränare.

  • Publicerad 10:43, 8 maj 2021

Jag tror det är ett lyft för Vallentuna gymnasium.

Det var innan sportlovet som beslutet kom att Vallentuna gymnasium i höst får en inriktning på hälsa och träning. En utbildning som mynnar ut i en licensiering till personlig tränare, PT, för de tio elever som antas.

– Nu går det att söka. Det är fantastiskt. Jag tror det blir ett lyft för Vallentuna gymnasium, säger Julia Dahlqvist.

Hon är yrkeslärare på gymnasiet och blev tillsammans med kollegan Isabella Poulsen kontaktad av Johan Klintberg för att dra igång den nya inriktningen. De utbildar sig nu själva till personliga tränare hos Ida Hedstad så att de vet vad som väntar eleverna.

Ingår i barn- och fritid

Ida Hedstad är kiropraktor specialiserad på idrottsmedicin och driver träningsstudion Preliving i Arninge, där hon också utbildar personliga tränare. Hon är också lärare på ett gymnasium i Östersund som har PT-inriktning.

Det som nu startar i Vallentuna kommer att ingå i barn- och fritidsprogrammet.

– Det är en lärlingsutbildning så hälften av tiden är man på praktikplats. Vi har en tanke om att man då kan vara med som idrottslärare eller på gym och gymkedjor, säger Julia Dahlqvist.

Det finns flera vägar mot att bli PT. Många av dem är kortare privatkurser. Ida Hedstad tror inte att den som ges på Vallentuna gymnasium kommer att konkurrera med dem. Men eleverna får en längre utbildning och därmed mer tid att bestämma sig för vart de vill söka sig.

Kan ställa om

– De får arbetsplatsförlagd erfarenhet och får jobba ett år innan de är klara. De har bättre förutsättningar att veta vad de vill göra.

Skulle man efter tre år ändå inte vilja bli PT är loppet inte kört.

– Eleverna får samma utbildning som de som ska bli barnskötare. Det är bara de sista kurserna som är inriktade mot kropp och hälsa, säger Johan Klintberg.

Vad är det då som gör en person lämpad att bli PT?

– Att man är en bra människa. Man kan lära sig mycket teoretiskt och praktiskt. Men det är när man är lyhörd och förstående som kan man hjälpa människor att ta ett steg i rätt riktning, säger Ida Hedstad.

Fler utbildningar till personlig tränare

Många PT-utbildningar är privata och ganska dyra. De är ofta knutna till gym eller träningsanläggningar.

Katrinebergs folkhögskola i Halland har en ettårig PT-utbildning som är gratis och ger rätt till studiemedel.

Man kan också läsa till hälsopedagog eller gå tränarprogrammet på högskola.

En ettårig PT-utbildning finns på högskolan i Gävle.

Visa merVisa mindre